Måns Rosén, utredare, framför ett sjukhus. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
Utredaren Måns Rosén konstaterar att liv kan sparas om sjukhusen i Sverige specialiserar sig. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.

Utredning: Specialistvård kan rädda 500 liv per år

0:44 min

Alltför många operationer görs av kirurger med för lite erfarenhet av komplicerade ingrepp. Det har en utredning kommit fram till. Att koncentrera vården kan vara en lösning.

Utredningen lämnas till regeringen i dag. Minst 500 liv skulle kunna räddas varje år om behandlingen koncentreras till färre sjukhus där de mest erfarna kirurgerna får operera.

– Vi började med att göra en studie av den vetenskapliga litteraturen runt om i världen och den visar ju samma sak: Träning ger färdighet, vad man än gör. Det säger Måns Rosén, regeringens särskilde utredare av den högspecialiserade vården.

Utredarna har granskat hur den högspecialiserade vården ska bli säkrare och mer jämlik. Deras slutsats är att en koncentration av vissa diagnoser ger bättre resultat.

Men det behöver inte vara storstadssjukhusen som ska ta hand om ovanliga eller mer komplicerade ingrepp, säger Måns Rosén.

– Hur man organiserar sig kan vara olika. Det innebär inte alltid att allt ska förläggas till de stora universitetssjukhusen, utan mindre sjukhus kan få ett tydligare och större ansvar för vissa typer av ingrepp och då blir de bra på det också.

Redan i dag görs vissa operationer bara på ett fåtal kliniker, till exempel utförs barnhjärtkirurgi enbart i Lund och Göteborg, och levertransplantationer görs bara i Göteborg och Stockholm.

Hur ska man resonera som patient om man kan välja vårdgivare?

–-Jag tycker man ska försöka fråga hur många operationer har du gjort, innan man blir opererad av den kirurgen. Man ska försöka ta reda på vilken erfarenhet som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista