Man i mörk kostym skymtgar i scenmörker
John Brennan flyktingpositiv. Foto: Andrew Harnik/TT

CIA:s chef välkomnar syrienflyktingar

"USA är världens smältdegel"
0:51 min

Chefen för CIA, John Brennan, ansluter sig nu till dem som försvarar att USA ska ta emot flyktingar till Syrien

– Vi är ett land som berömmer oss av en tradition att välkomna människor från hela jordklotet. Det finns inget annat land i hela världen som är mer av en smältdegel än USA, sa CIA-chefen John Brennan, som samtidigt sa att USA skulle stärka övervakningen och granskningen av dem som kommer till USA.

Sen kriget i Syrien började har USA inte tagit emot mer än drygt 2 000 personer därifrån, men flyktingarna och oron för att en terrorist kan gömma sig bland dem, har blivit ett politiskt slagträ efter terrorattackerna i Paris.

Republikanernas mest populäre kandidat till presidentposten i valet nästa år, affärsmannen Donald Trump, lovade i en ny reklamsnutt att bomba IS och sa att ingen ska kunna sätta sig på USA.

Trump tycker som flera andra presidentkandidater att USA ska sortera bort muslimska flyktingar. Han kan till och tänka sig att stänga moskéer, där det enligt Trump pågår dåliga saker:

– Det finns inget val till att stänga moskéer säger Trump.

En annan av kandidaterna, Chris Christe, guvernör i delstaten New Jersey, hävdade igår att flyktingkrisen i världen är president Obamas fel.

Barack Obama, på resa just nu, har kritiserat republikanerna i ett par av av sina framträdanden utomlands, både för deras nej till flyktingar och för att de gör skillnad mellan kristna och muslimer. Det är skamligt och oamerikanskt, har presidenten sagt - bland annat med adress till Ted Cruz, senator från delstaten Texas och presidentkandidat.

Igår var Ted Cruz lika arg som presidenten:

– Kom tillbaka hem och förolämpa mig ansikte mot ansikte, hälsade Cruz, som ansåg att presidenten betett sig olämpligt utomlands.

Flera av de republikanska kandidaterna anser att USA ska inrätta en flygförbudszon i Syrien och fristad där för flyktingar istället.

Igår sa Jeb Bush, en av kandidaterna, att om han blir president ska ha skicka fler soldater till området:

– Vi behöver öka vår närvaro på marken, sa Bush.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".