Bild på misstänkt terrorist publicerad

1:48 min

Flera medier har idag publicerat namn och bild på den man som Säkerhetspolisen söker för föreberedelse till terrorbrott.

22/11 2015: 22-åringen släpps - inte längre misstänkt

– Vi har tänkt på vilken effekt publiceringen av den här bilden kan få. De var ingen stor överraskning att den här bilden kom ut i media. Vi tror att vi kommer få ganska mycket tips, och det kommer bli ett jobb för oss att sortera och arbete med tipsen.

På bilden syns en leende man i halvprofil. Bilden är av dålig kvalité, den är grynig och pixlig, som om den är målad med vattenfärger. Bilden är spridd inom hela polisorganisationen, men polisen väljer att inte själva gå ut med bilden.

–Jag tror att det är viktigt att när det gäller spridning av bilder att polisen måste få hantera sitt arbete på ett bra sätt. Jag kan inte kommentera det. Men generellt sätt kommer det in väldigt mycket uppgifter om en bild kommer ut, säger Kjell Vikström, säkerhetschef på Säkerhetspolisen.

Det cirkulerar medieuppgifter om att den misstänkte terroristen är en man i 25-års åldern och medlem av terroristorganisationen Islamiska Staten. Mannen ska ha rest ifrån Irak och Syrien till Tyskland och sedan vidare till Sverige. Han är enligt uppgift involverad i planer på att genomföra en terroristattack i Europa, skriver Expressen.

Polisen har också ökat sin närvaro vid viktiga knutpunkter i kollektivtrafiken, religiösa byggnader och medier, riksdagen och Rosenbad. En polisnärvaro som allmänheten kommer att lägga märke till.

– Jag tror att människor kommer uppleva att de ser polisen påtagligt mycket mer idag än vad de gjorde tidigare i veckan, säger Mats Löfving.

Har vi skäl att vara oroliga?

– Nej, inte på det sättet. Jag tycker man kan vara lite mer vaksam än normalt. Men inte något annat. Man ska leva sitt vanliga liv, säger Löfving.