Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP, Frank Augstein/AP, AP
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP, Frank Augstein/AP, AP

Nätverket bakom Parisattackerna

En 27-åring, Abdelhamid Abaaoud från Belgien, pekas ut som den som planerade terrordåden i Paris.

Två bröder som också kommer från Brysselkommunen, Molenbeek, kan ha varit hans närmaste medhjälpare.

Här är hela det nätverket som är känt som de misstänkta för terrorattackerna.

EFTERLYSTA:

Salah Abdelsalam, 26, efterlyst och utpekad som huvudmisstänkt för dådet på Bataclan där 89 människor dog. Fransk medborgare uppvuxen i Molenbeek i Belgien. Vän till Abdelhamid Abaaoud. Stoppades i bil med två män dagen efter dådet den 13 november på gränsen till Belgien men släpptes då av polis.

DÖDA:

Abdelhamid Abaaoud, 27, pekas ut som ledaren bakom de koordinerade terrorattentaten i Paris av fransk polis. Växte upp i Molenbeek i Belgien, med rötter i Marocko. Berättade i extremistgruppen IS egna propagandatidning att han enkelt åkte mellan Belgien och Syrien för att planera dåd. Troddes vara i Syrien sedan 2014, tills polisen slog till mot en lägenhet i Saint Denis i Paris 18 november. Abaaoud dödades vid antiterrorräden.

ATTACKERNA MOT CAFÉER/RESTAURANGER:

Man, 31, bror till Salah Abdelsalam. Uppvuxen i Molenbeek i Belgien. Satt i fängelse samtidigt som Abdelhamid Abaaoud. Sprängde sig själv med ett självmordsbälte vid cafét Boulevard Voltaire i Paris den 13 november, enligt fransk polis. Var tidigare misstänkt av belgisk polis för kopplingar till en terrorcell som sprängdes av polisen i januari i år.

Oidentifierat antal gärningsmän, sköt mot tre olika restauranger i centrala Paris mellan cirka 21.25 och 21.36.

ATTACKEN VID STADE DE FRANCE:

Cirka 21.20: Oidentifierad man, sprängde sig själv, utanför Stade de France där en fotbollsmatch mellan Tyskland och Frankrike pågick, den 13 november. Bredvid mannen fann polisen ett syriskt pass föreställande en 25-årig man från syriska staden Idlib, men passet tross inte tillhöra den man som sprängt sig. Serbiska tidningen Blic har uppgett att ett likadant pass hittats hos en flykting i landet och att båda passen ska vara falska. Franska åklagarmyndigheten har istället uppgett att fingeravtryck från terrorplatsen kunde tillhöra en man som tagit sig till Europa tillsammans med flyktingar via grekiska ön Leros.

Cirka 21.30: Oidentifierad man, sprängde sig själv, utanför Stade de France. Ingen annan skadad vid dådet.

Cirka 21.53: 20-årig mansprängde sig själv vid attacken mot Stade de France. Fransk medborgare, bodde i Belgien. Obekräftade uppgifter gör gällande att han tidigare har stridit för IS i Syrien. Inga kända uppgifter om kopplingar till ledaren Abaaoud.

ATTACKEN PÅ BATACLAN:

Polisen tog sig in i lokalen cirka 00.30 natten mot 14 november.

29-årig man, sprängde sig själv till döds efter att ha skjutit mot människor inne på Bataclan i Paris. Fransk medborgare, uppvuxen i Parisförorten Courcouronnes. Ska ha rest till Syrien och möjligen också Algeriet enligt fransk polis. Var tidigare känd av turkisk polis för terrormisstankar. Tidigare dömd för olika brott i Frankrike. Hade tät kontakt med Abdelhamid Abaaoud, enligt fransk polis. 

28-årig man, sprängdes till döds när polis sköt mot hans självmordsväst inne på Bataclan. Fransk medborgare, bodde i Parisförorten Drancy. Misstänktes för terrorbrott 2012 efter att han ska ha planerat att åka till Yemen. Sades ha åkt till Syrien 2014, men lyckades på något vis ta sig in i Frankrike kort före dåden, trots en utfärdad arresteringsorder mot honom, enligt fransk polis. Inga kända uppgifter om kopplingar till ledaren Abaaoud.

Oidentifierad man, sprängde sig själv efter att ha skjutit mot människor inne på Bataclan.

KÄLLOR: New York Times, BBC, Dagens Nyheter, Le Monde


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".