Misstänkt man söks också i Norge

1:52 min

Svensk polis fortsätter sökandet efter den man som anhållits i sin frånvaro misstänkt för att planera ett terrordåd. En bild på mannen sprids nu och han söks också i Norge.

22/11 2015: 22-åringen släpps - inte längre misstänkt


– Vi arbetar i två spår i det här, ena spåret är den höjda hotbilden i Sverige, det andra är att söka efter den efterlyste mannen, säger Mats Löfving, chef för NOA, Nationella Operativa Avdelningen hos polisen, om arbetet nu.

En bild på den efterlyste mannen skickades igår ut inom polismyndigheten och har idag också publicerats i flera medier. Mannens namn är Mutar Muthanna Majid och enligt uppgifter till Ekot är bedömningen att han kan befinna sig i Sverige, att han misstänks ha planerat ett attentat i Europa och att Sverige är ett tänkbart mål.

Enligt information som skickats ut i polismyndigheten ska han också ha en koppling till Islamiska staten.

Den ansvarige åklagaren Agneta Hilding-Qvarnström vill idag inte ge några kommentarer om utredningen, eller svara på frågan om det gjorts några frihetsberövanden i utredningen. Inte heller säkerhetspolisen vill svara på frågor om mannen, eller eventuella kopplingar han har till Sverige. Enligt säkerhetspolisen är mannen inte internationellt efterlyst - men enligt norska NRK har rikslarm efter honom gått ut även i Norge.

Att bilden på mannen nu spritts kommenterar Mats Löfving, chef för NOA så här:

– Vi hoppas, tillsammans med säkerhetspolisen så klart att få hjälp av allmänhetens ögon och få bra tips och bra information från allmänheten.

Samtidigt arbetar nu polisen med ökad bevakning i hela landet på det som kan vara potentiella mål för ett attentat, säkerheten har bland annat skärpts i Riksdagen och byggnader som anses viktiga.

– Vi har ju varit ute på de platser där vi normalt har mycket människor som vistas, och vi har fast bevakning på en del objekt. En reflektion vi gjort är att folk är tacksamma att vi är ute och tar tillfället i akt och ställa frågor och berätta om saker de sett, säger Kjell Lindgen, presstalesman för Stockholmspolisen.