Balkanländer stoppar flyktingar

2:20 min

Flera länder på västra Balkan har satt stopp för flyktingar från Afrika och Asien. Nu släpps bara människor från Syrien, Irak och Afghanistan in, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Vid gränserna sitter nu hundratals människor fast, utan att komma vidare.

– De som blev kvar vid den makedonska gränsen i går kväll, eftersom serbisk polis inte släppte in dem, kom främst från Iran, Pakistan, Bangladesh men också från Marocko och Somalia, säger Ljubinka Brashnarska på UNHCR i Makedonien.

Samma scener utspelades vid gränsen mellan Serbien och Kroatien där drygt 400 människor från bland annat Pakistan och Bangladesh blev kvar på den serbiska sidan.

De nya bestämmelserna kom som en överraskning, säger Melita Sunjic från UNHCR i Serbien och den enda förklaring hon fått var att man på det här sättet vill skilja ut flyktingar som flyr krig från ekonomiska migranter. Men hon är mycket kritisk eftersom alla människor oavsett från var de kommer har rätt att få sina asylskäl prövade.

Även Makedonien införde i natt liknande begränsningar och i dag meddelade också Slovenien att man gör samma sak. "Vi kommer bara att ta emot migranter från länder där väpnade konflikter pågår", säger en talesperson från slovensk polis till nyhetsbyrån Reuters.

Bara i år har över 600 000 flyktingar och migranter kommit till Grekland med båt från Turkiet och nästan alla fortsätter därifrån vidare upp genom Balkanländerna, med länder som Tyskland och Sverige som mål. I september stängde Ungern sin gräns mot Serbien och sedan dess har trycket ökat på Kroatien och Slovenien. Slovenien har byggt ett stängsel mot gränsen till Kroatien för att få kontroll över flyktingströmmen.

I dag meddelade Kroatiens inrikesminister att man är redo att stänga sin gräns för flyktingar om Tyskland beslutar sig för att göra samma sak.

Efter terrordåden i Paris förra veckan finns en oro bland länderna på västra Balkan att länder som Österrike och Tyskland kommer att försöka minska flyktingströmmarna.

Uppgifter pekar mot att en av självmordsbombarna i Paris kan ha tagit sig in i Europa som flykting.

Bland annat FN har dock varnat för att koppla samman flyktingarna med terrorn. "Låt oss vara tydliga, flyktingarna är terrorns första offer", sade tidigare i veckan FN:s flyktingkommissionär Antonio Guterres.