Bilden visar ett antal flyktingar som just kommit till Hyllie station i Malmö. En polis försöker muntra upp en liten flicka. Foto: Johan Nilsson/TT.
Ankommande flyktingar i dag, vid Hyllie station i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT.

Asylsökande utan tak över huvudet

Socialdirektör: "Vi ska inte behöva ha människor på gatan i Malmö."
2:02 min

Migrationsverket kan inte längre erbjuda tak över huvudet till alla som söker asyl i Sverige, och hänvisar istället till kommunerna. Men Malmö stad tycker inte att staten har gjort tillräckligt.

– Vi står inför det vi har flaggat för en längre tid, att boendeplatserna inte räcker till för de personer som är i behov av boende, säger Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverket i Region Syd. 

Det innebär alltså att från och med nu kommer inte alla som söker asyl att garanteras tak över huvudet?

– Det är helt korrekt. 

Migrationsverket har länge flaggat för att boendesituationen är akut, men det är först i dag man går ut och säger att man inte längre klarar sitt uppdrag att ge tak över huvudet till alla som söker asyl i Sverige. Det innebär att man från och med i dag kommer prioritera barnfamiljer. Ensamkommande vuxna som eventuellt inte får plats, kommer inte att kunna hänvisas till något annat boende. 

– Vi saknar den möjligheten. Vi har nyttjat våra reserver innan det här är ett faktum. Vi har ingen annanstans att hänvisa dem, så då är det socialtjänstlagen som träder in, säger Jennie Sörman. 

Migrationsverket jobbar nu för att kunna handla upp asylboende på båtar och boendeplattformar, som oljeriggar. 

Men i den akuta situationen just nu blir det i praktiken Malmö stad som får ta en stor del av det ansvar enligt socialtjänstlagen som Migrationsverket hänvisar till. 

Kommunen har redan över 2 000 ensamkommande flyktingbarn som sover i provisoriska lokaler och tycker därför att fler statliga myndigheter först borde hjälpa Migrationsverket med evakueringslokaler. 

– Det finns lokaler, statliga lokaler och jag förstår inte riktigt varför man inte tar ett solidariskt och gemensamt ansvar Man skulle kunna sätta sig ner och diskutera hur kan vi stötta upp Region Syd. Vi ska inte behöva ha människor på gatan i Malmö, säger Annelie Larsson, direktör för sociala resursförvaltningen i Malmö. 

Men om det ändå blir ni som måste ordna det? 

– Ja, då måste vi ordna det. Då behöver vi några timmar på oss i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".