Professor Wilhelm Agrell. Foto: Leo Sellén/TT.
Professor Wilhelm Agrell. Foto: Leo Sellén/TT.

Expert: IS på väg in i ny fas

"Vi glider in i ett juridiskt och mentalt undantagstillstånd"
1:21 min

Efter attackerna i Paris förra veckan har det spekulerats i om de beror på att Islamiska Staten har blivit tillbakapressat och vill slå till utanför sina egna områden. Det tror inte Wilhem Agrell, professor i underrättelseanalys.

Han tror snarare på att IS är på väg in i en ny fas.

– Om man är inne på detta med att få sina västliga motståndare att tappa fokus på själva konfliktområdet och istället ägna sig åt sin egen säkerhet, ja då måste man ju utsätta dem för kontinuerliga attacker.

Att den svenska regeringen nu går ut med att människor ska leva som vanligt, och samtidigt vara vaksamma, ser han som naturligt.

Men han flaggar för att de konkreta åtgärderna, med poliser på gatorna och andra ökade säkerhetsåtgärder, på sikt kan kommer att förändra samhället.

– Om vi lever under ett upplevt konstant hot innebär det att vi kommer att se på varandra på ett annat sätt, vi kommer ha en större acceptans för att man tummar på rättsliga principer, för vi glider över i ett juridiskt och mentalt undantagstillstånd, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".