Närbild på Erik Ullenhag, ekonomisk-politisk talesperson (FP). Foto: Janerik Henriksson / TT.
Erik Ullenhag, ekonomisk-politisk talesperson (FP), söker jobb. Foto: Janerik Henriksson / TT.

FP-Ullenhag kan vara på väg ut

1:10 min

I dag samlas Folkpartiet till landsmöte i Stockholm. En av partiets frontfigurer, Erik Ullenhag, kan vara på väg att lämna partitoppen, erfar Ekot.

43-årige Erik Ullenhag är Folkpartiets andre vice ordförande, gruppledare i riksdagen och ekonomisk-politisk talesperson. Det är poster som gör honom till en av partiets allra tyngsta politiker.

Han har också varit statsråd och nämnts som en möjlig kandidat till posten som partiledare.

Nu kan Ekot berätta att Ullenhag den senaste tiden har sökt flera ambassadörsjobb på olika ställen i världen. Han har sedan tidigare en tjänst på Utrikesdepartementet.

Skulle han få nåt av jobben och tacka ja skulle det innebära att han får lämna Folkpartitoppen mitt under partiets förnyelsearbete. Det skulle komma som en överraskning för de 179 ombud från hela Sverige som i dag samlas till landsmöte i tre dagar i Stockholm.

Erik Ullenhag själv säger så här om uppgiften om att han söker jobb på ambassader utomlands.

– Jag är fullt inriktad på Folkpartiet för närvarande och får vara en del av dess förnyelsearbete. I övrigt har jag inga kommentarer.

Men att du söker ambassadörsjobb innebär att du är på väg ut från partipolitiken.

– Nu är jag fullt inriktad på Folkpartiet och det förnyelsearbete vi är inne i. I övrigt kommer jag inte att kommentera något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista