Clinton: Specialtrupper mot IS

1:31 min

Hillary Clinton, som är favorit bland demokraternas presidentkandidater i USA, sa idag att hon vill trappa upp kampen mot IS.

Clinton förordar mer intensiva flygbombningar, mer vapen till kurder och lokala sunnimuslimer i Irak, fler amerikanska specialtrupper inne i Irak och i Syrien.

Det är dags att inleda en ny fas i kampen mot IS, sa Clinton, helt klädd i vitt till skillnad från senast hon framträdde, direkt efter attackerna i Paris, då hon var klädd helt i svart.

Förutom förslag från tidigare, som flygförbudszon över Syrien mot gränsen till Turkiet, förordade den förra utrikesministern så kallade safe areas för att människor inte ska behöva fly:

– De säkra områdena skulle upprätthållas av lokala styrkor, med stöd av den USA-ledda koalitionen, sade Hillary Clinton, som uppmanade Turkiet att täppa till gränserna för IS-sympatisörer och att sluta bomba kurder som strider mot IS.

Clinton sa också att Saudiarabien måste stoppa de personer i landet som finansierar terrorism och hävdade att underrättelsesamarbetet i Europa mot terrorism är allt för bristfälligt.

Hon sa att det är möjligt att knäcka IS:

– Vårt mål är inte att avskräcka eller ringa in IS, det är att besegra och krossa dem.