Europol varnar för fler terrorattacker i Europa

2:02 min

I dag träffas EU-ländernas inrikesministrar för ett extrainkallat möte efter terrordåden i Paris. De ska diskutera en rad förslag för att öka säkerheten i Europa.

EU:s polismyndighet Europol kräver ökat samarbete över gränserna för att bekämpa terroristerna.

– Ytterligare attacker är troliga. Jag anser att detta är det allvarligaste terrorhotet som Europa har upplevt på över tio år, sa Europols chef Rob Wainwright vid en hearing i EU-parlamentet i går.

Han tryckte hårt på att terrorhotet kräver ett tydligare underrättelsesamarbete i Europa, med utbyte av information mellan EU-länder.

– Det kommer ofta vara skillnaden mellan att identifiera och inte identifiera en planerad terrorattack i tid, sa Europolchefen.

Just samarbete mot terrorism kommer vara i fokus vid EU:s inrikesministermöte i dag.

Ekot har läst ett utkast till slutdokument för mötet. Där lovar EU:s medlemsländer bland annat att direkt inleda "systematiska och koordinerade kontroller" vid EU:s yttre gränser, inklusive av EU-medborgare som kommer resande från andra delar av världen.

I Schengensamarbetets informationssystem ska man föra in uppgifter om alla de EU-medborgare som misstänks resa till andra länder för att slåss för terrororganisationer som IS.

Det handlar om totalt runt 5 000 personer i Europa. Man vill nu öka sannolikheten för att de misstänkta terroristerna ska upptäckas om och när de återvänder till Europa.

Det har länge varit låst läge i förhandlingarna om en ny europeisk så kallad PNR-lag, som handlar om att använda uppgifter om flygpassagerare för att bekämpa terror och annan allvarlig brottslighet.

Nu kommer uppgifter om att de tidigare låsta förhandlingarna lär kunna slutföras före årsskiftet. EU:s medlemsstater kräver att passageraruppgifter ska samlas in även för flygningar inom EU, vilket unionens parlament hittills har varit emot.