EU-lag mot penicillinfoder på gång

1:40 min

Användningen av antibiotika i djurfoder gör att allt fler grisar och kycklingar bär på resistenta bakterier som sedan infekterar människor. Nu pågår förhandlingar om en ny EU-lag som ska stoppa problemet med djurbakterier som tål penicillin, men flera regeringar sätter käppar i hjulen.

Infektioner med olika bakteriertyper som blivit motståndskraftiga mot antibiotika ökar snabbt inom EU. Problemet beror på att det knapras penicillin i onödan, men allra mest antibiotika i Europa intas av kycklingar, grisar och kor som inte ens är sjuka, utan i förebyggande syfte.

I Danmark ökade antalet patienter som smittats med resistent husdjurs-MRSA med 50 % förra året. Läget är ännu värre i södra Europa. I vissa fall sprids smittan via köttkonsumtion, i andra fall via människor.

Just nu pågår förhandlingar inom EU inför nästa år om en ny veterinärmedicinsk förordning som är tänkt att stoppa antibiotika till annat än sjuka djur. Dessutom diskuteras om myndighetskontroller av djur och mat också ska titta på antibiotikafoder.

EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic (FP) förhandlar för den liberala gruppen och ser att det finns politisk enighet mellan de olika politiska lägren, men att vissa länders regeringar motsätter sig ett stopp för antibiotikafoder inom EU.

– De maskerar dålig djurhållning med antibiotika. Det finns i Spanien, Italien, Rumänien, lite i Tyskland, det finns i flera länder ett motstånd mot att göra något åt frågan, säger Jasenko Selimovic.

EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan är på Sverigebesök idag för att diskutera problemet.

– Det är en viktig fråga, den svenske jordbruksministern har nämnt det idag för mig, men det är inte en del av min kompetens utan något som hanteras av kommissionären för livsmedel och hälsa, svarar Phil Hogan.

Ett uttalande EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic kommenterar så här:

– Alla slår ifrån sig, för att de är inte intresserade av att förbättra situationen, anser Jasenko Selimovic.