Bild från den bar där Ekots reporter träffade den blivande IS-krigaren. Bild från staden Raqqa dit rekryten ska resa. Foto: Cecilia Uddén och TT. Montage: Sveriges Radio.
Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern träffade IS-rekryten på det här caféet i Egypten. Foto: Cecilia Uddén och TT. Montage: Sveriges Radio.

IS-rekryt: Flyktingarna får skylla sig själva

2:10 min

Terrordåden i Paris har gjort livet svårare för alla de syrier på flykt som nu möts med större misttänksamhet. I USA har fler än hälften av alla delstaters guvernörer sagt att de kommer att porta flyktingar från Syrien.

Men att västvärlden avvisar flyktingar, anses också ligga i IS intresse av att utmåla Europa som en anti-islamisk korsfararborg.

Vår Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén har talat med en IS-rekryt som anser att flyktingarna får skylla sig själva. 

– Flyktingarna är okunniga och själviska, de inbillar sig att Europa är paradiset, men de borde inte ha flytt, säger Hazem, till Ekot.

Han är en 21-årig IS-rekryt som inom de närmaste dagarna kommer att lämna Egypten för att viga sitt liv åt Daesh, terrorrörelsen som kallar sig den islamiska staten.

Flyktingarna, säger han, de borde ha stannat i Is-kontrollerat område i Syrien. Då hade de fått både mat och tak över huvudet, påstår han, men de var inte beredda att offra någonting för Islam, de övergav sin religion och sina plikter gentemot det heliga kriget, Jihad. För att de älskar livet, säger han med förakt. 

– Flyktingarna gör vad som helst bara för att överleva, säger Hazem. Själv är han inte rädd för döden, eftersom han vet att han kommer till paradiset om han dör martyrdöden.

Inom ett par dagar kommer han att ansluta sig till den islamiska staten i Raqqa en stat som han ser som fulländad, där kriminaliteten nästan utrotsats eftersom det har en avskräckande effekt att hugga handen av tjuvar. Om alla de unga människor, i hans egen ålder, som dödades i Parisattackerna, säger han att det var rätt:

– Under en natt fick de smaka på den terror vi muslimer utsätts för dagligen, säger Hazem, som är på väg till Raqqa för att ansluta sig till Daesh, IS, en rörelse som en majoritet av världens muslimer enbart känner avsky för.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista