Foto: Henrik Montgomery/TT och Fredrik Sandberg/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT och Fredrik Sandberg/TT

Ygeman lättad efter gripande av misstänkt terrorist

Anders Ygeman: Lättad, men terrohotbedömningen kvarstår
1:05 min

Inrikesminister Anders Ygeman ska idag träffa sina EU-kollegor i Bryssel.
På väg till mötet kommenterade han gårdagens gripande.

22/11 2015: 22-åringen släpps - inte längre misstänkt

– Säkerhetsläget är egentligen oförändrat, det är en hög nivå. Men det är naturligtvis en viss lättnad att polisen har lyckats gripa den person som har varit anhållen i sin frånvaro, misstänkt för förberedelse till terrorbrott, säger Anders Ygeman.

Men varför är det fortsatt förhöjd terrorberedskap i Sverige även efter det här gripandet?

– Det beror på att det inte bara var den informationen som man hade som var grunden för att man höjde terrorhotet. Det var en samlad bild av den underrättelseinformation man hade, händelserna i Paris, modus och målval i Paris och den här konkreta informationen som ledde till att en person anhölls i sin frånvaro misstänkt för att planera terrorattentat.

Men kan man säga på något sätt att terrorhotet mot Sverige har minskat i och med det här gripandet?

– Vi är naturligtvis lättade över att en person har gripits, men terrorhotbedömningen kvarstår. Den är fortfarande på en hög nivå.

Så hur farlig är situationen just nu?

– Vi har en allvarlig situation i Sverige, vi ska inte bortse från det. Vi måste fortsatt vidta åtgärder för att vi ska kunna leva i ett tryggt och fritt Sverige, säger inrikesminister Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".