Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Janerik Henriksson / TT.

Rikspolischef Dan Eliasson: Flera förhörs

2:01 min

Flera personer runt den misstänkte mannen förhörs, och hotnivån för Sverige är fortsatt fyra på en femgradig skala, enligt rikspolischef Dan Eliasson.

22/11 2015: 22-åringen släpps - inte längre misstänkt

I onsdags höjdes hotnivån i samband med att den misstänkte 22-åring.

– Jag tror att vi alla nog har behov av att få lite klarhet i och den här personen är ensam eller om det är flera personer som finns runt honom och har avsikter. Innan vi mer och känner trygghet i den frågan vill vi ligga kvar på en hög nivå av polisiär närvaro. Säpo har också sagt att de inte tänker sänka omedelbart, utan att vi ska se hur saker utvecklas, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Under torsdagen publicerade flera medier, däribland Ekot, polisens bild på 22-åringen. Igår efter lunch ska Säpo ha bett stöd från Polismyndigheten för att genomföra ett tillslag i Boliden.

Enligt uppgift till Ekot var det Region Nords egna regionala insatsstyrka, som består av specialutbildade poliser från Norr och Västerbotten, som grep mannen, på ett asylboende.

Samtidigt var Nationella Insatsstyrkan var på väg till Boliden från Stockholm. Men hann alltså inte fram innan den misstänkte mannen var gripen, klockan 18.30.

Han är sedan klockan 23.00 i går kväll anhållen, efter ett första förhör, som skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Det uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista