Åklagare Hans Ihrman. Foto: Ingvar Karmhed / TT
Åklagare Hans Ihrman. Foto: Ingvar Karmhed / TT

Åklagaren: Terrordåd planerades i Stockholm

Åklagaren Hans Ihrman om terrormisstankarna
0:55 min

Åklagaren Hans Ihrman berättar om misstankarna mot mannen som greps i går i Boliden som misstänks ha planerat ett terroristbrott i Sverige.

22-åringen förhördes sent igår kväll och är anhållen, skäligen misstänkt för planering av terroristbrott. Skäligen misstänkt är den lägre misstankesgraden. Åklagaren Hans Ihrman har i dag lämnat in handlingar till Stockholms tingsrätt, och terrordådet ska ha planerats i Stockholm. Var det skulle genomföras är inte känt.

Åklagaren sa tidigare till Ekot att "bedömningen är att det är Stockholm eller på andra platser". Men under eftermiddagen gick Karin Rosander, informationsdirektör vid åklagarmyndigheten, ut och ville förtydliga detta.

Hon säger att själva förberedelsebrottet misstänks ha ägt rum i Stockholm.

- Vi har fått väldigt mycket frågor om den formuleringen. Såvitt åklagaren för närvarande känner till är det förberedelsegärningen som har ägt rum i Stockholm, säger hon till TT.

Var själva terrordådet var tänkt att utföras, eller om åklagaren har en uppfattning om det, vet Karin Rosander inte.

Åklagaren Hans Ihrman är mycket försiktig i sina övriga uttalande om det misstänkta terrorbrottet.

När i tid skulle det här ske?

– Det har jag ingen uppfattning om.

Vad kan du säga om bevisläget i det här väldigt tidiga skedet?

– Jag kan inte säga någonting, säger åklagaren Hans Ihrman. 

P4 Västerbotten rapporterar att 22-åringen, enligt Migrationsverket, har bott i Boliden sedan september. Enligt vår reporter i Umeå har han inte hållit sig gömd utan spelade till exempel häromdagen biljard i kyrkans lokaler.

Även flera andra personer har hämtats till förhör. SÄPO söker fler misstänkta terrorister och utsluter inte fler gripanden.

Han ska vara 22 år men hans nationalitet har utelämnats i handlingarna. Enligt dn.se beror det på att identiteten delvis är oklar.

Lars Westermark, chef för lokalpolisområde Skellefteå, vill framhålla att det inte har funnits någon hotbild lokalt i Boliden:

– I det här fallet har det inte funnit någon hotbild. Här var det frågan om att gripa en person som var anhållen i sin frånvaro, säger Lars Westermark.

– Det har inte heller funnits någon indikation på att någon ort i Västerbotten skulle vara föremål för en planerad terroraktion.

Polis och kommunledning framträdde i eftermiddags på en presskonferens i Skellefteå.

– Vi är väldigt nöjda med det samarbete som vi har med polismyndigheten och vi är nu överens om att vi är tillbaka i ett normalläge, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå.

Ökar polisen närvaron i Boliden?

– Det vi har gjort idag är att skjuta till personal till Röda korset och skolan, säger kommunchef Kristina Sundin Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".