FP vill göra upp med regeringen om skatten

1:20 min

Folkpartiet vill göra upp med regeringen om en skattereform även utan att hela Alliansen är med. Det sa partiledaren Jan Björklund idag under en pressträff i anslutning till partiets landsmöte i Stockholm.

– Jag tycker att det vore bra om vi fick en bred uppgörelse naturligtvis med hela alliansen och med regeringen. Men om det inte går så är det inget villkor för oss att det måste vara sex partier, utan det viktiga är att det går att genomföra en skattereform i Sverige. Inriktningen på den måste vara då att vi kraftigt sänker beskattningen på arbete, säger Jan Björklund.

För knappt två veckor sen presenterade Folkpartiet ett förslag om en ny skattereform. Den bygger på principen om skatteväxling, lägre skatt på arbete och företagande ska finansieras med högre moms och med högre skatt på miljöförstöring.

Tanken var att få de andra allianspartierna att ställa sig bakom förslaget, men nu är Jan Björklund beredd att gå fram på egen hand. Han är redo att göra upp med de rödgröna bara de går med på att sänka skatten på jobb.

Folkpartiet har tidigare sagt att uppgörelser med regeringen försvåras av att Miljöpartiet sitter med, men Jan Björklund vill ändå samtala med de rödgröna.

– Stefan Löfven får själv välja om han vill ha med de här andra rödgröna partierna och vilken konstellation, det är hans beslut. Men det är klart att om han menar allvar med att han vill ha fler uppgörelser över blockgränsen då skulle det säkert underlätta såna samtal och att nå fram till resultat om han hakar av Vänsterpartiet och Miljöpartiet.