Göteborgs tingsrätt. Foto: Erica Hedin/ Sveriges Radio
Två män åtalas för terrorbrott i Göteborgs Tingsätt. Foto: Erica Hedin/Sveriges Radio

Åtalas för terrorbrott i Göteborg

2:11 min

Två personer åtalas idag vid Göteborgs tingsrätt för terroristbrott alternativt folkrättsbrott och mord.

Brotten ska enligt åtalet ha skett i Aleppo i Syrien 2013. De båda misstänkta ska enligt åtalet ha berövat två män livet genom att med kniv skära av deras halsar.

– Gärningen har varit avsedd att skada staten Syrien och injaga skräck hos befolkningen, därav rubriceringen terroristbrott. Svårigheten ligger i att till fullo klarlägga om de här männen varit del av en väpnad grupp och agerat inom ramen för den väpnade konflikten eller inte, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vid Riksenheten för säkerhetsmål i ett pressmeddelande.


Göteborg är den stad i Sverige där flest personer lämnat landet för att ansluta sig till IS och åtalet har ett viktigt signalvärde menar företrädare för staden.

–Jag tror att det kan göra skillnad på många sätt, dels en preventiv funktion att folk drar sig för att begå brott. Men det är även så att jag har fått höra från medborgare i Angered att det är djupt oroande av människor som kommer tillbaka och kanske till och med skryter om sina brott. De har alltså aldrig lagförts tidigare och att det här stegen tas nu, ger oss som bor och vistas i Angered en ökad trygghet säger Marianne Olsson, stadsdelsdirektör i Angered.

–Jag tror att vi måste få genomslag i att få domar och att de personer som gjort de här sakerna blir dömda. Det är viktiga signaler ut i samhället att det faktiskt händer något, säger Zan Jankovski, samordnare mot våldsbejakande extremism i Göteborg Stad

Det var i somras som Säkerhetspolisen ihop med Nationella insatsstyrkan och polisregion Väst gjorde tillslag mot flera adresser i göteborgsområdet och de båda männen greps.

De utpekas som IS sympatisörer och häktades senare på sannolika skäl misstänkta för terroristbrott genom mord i Syrien 2013. Ytterligare en man häktades i sin frånvaro för medhjälp och han är fortfarande på fri fot.

Åtalet kommer sätta rättsväsendet på prov. Att bevisa brott begångna i krigszoner som Syrien är svårt eftersom det inte går att utreda på plats. Bevisning i det här målet består främst av bildmaterial där de misstänkta ska finnas med.

–Vi har väldigt mycket straffbestämmelser på det här området, det är inte där skon klämmer, utan svårigheterna handlar om att utreda och bevisa, säger Tomas Lindstrand före detta chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Enligt siffror från Säkerhetspolisen har ungefär 120 personer återvänt till Sverige efter att ha krigat för IS. Men ingen har hittills dömts.

Den nuvarande terrorlagstiftningen i Sverige håller på att ses över och kompletteras. Och en utredning väntas bli klar nästa sommar. Erik Nord, är chef för polisen i storgöteborg.

–Det är bekymmersamt när vi får hem individer från de här områdena för om de har haft en teoretisk övertygelse när de åkte så kommer de hem med både teori och praktik. Alla kanske inte är trötta på våldet utan tar med sig det hem säger Erik Nord, är chef för polisen i storgöteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista