Aysha moskéns Imam, Mohammad Muslim Eneborg  Foto: Karin Nilsson
Aysha moskéns Imam, Mohammad Muslim Eneborg. Foto: Karin Nilsson

Muslimer vid fredagsbönen: Vi ska inte dansa efter deras pipa

"Dom tror att vi är en av dom och det är fel"
1:33 min

Attackerna i Paris och det ökande hotet mot Sverige från våldsbejakande extremister som säger sig verka i Islams namn är något som oroar muslimer på väg in till fredagsbönen vid Aysha-mosken i centrala Stockholm.

Vid fredagsbönen i Aysha-moskén i centrala Stockholm tyckte flertalet besökare som Ekot pratade med inte att det blivit svårare att vara muslim i Sverige i dag, trots den senaste tidens händelser. Men det fanns de som var oroliga för framtiden och en ökad misstänksamhet mot islam.

Suleman, 24 år, från Solna har också märkt av en hårdare attityd mot muslimer på främst sociala medier.

– På sociala medier ser man folk som blir avslitna sina slöjor och som får glåpord skrikna mot sig. Absolut det blir en mer hätsk stämning i samhället, mera vi och dom.

Har det hänt dig något?

– Det är ingen som har sagt något seriöst eller menat illa. Men visst folk skojar ju om det och man blir kallad terrorist och folk tycker att man ska raka av sig skägget. Det är ju tråkigt att höra även om dom säger det med glimten i ögat.

 En av moskens lärare, Jahan Zaib, möttes också av bortvända blickar på väg till jobbet.

– Nu i morse på vägen hit var det en man som vände sig bort när han såg mig i mina kläder. De tror att vi är en av dom och det är fel.

Aysha-moskéns Imam, Mohammad Muslim Eneborg har inte själv märkt av någon förändrad attityd gentemot muslimer i Sverige. Han säger också att han skulle ha förståelse för en misstänksamhet mot islam i dag, eftersom det handlar om okunskap. Attityder bryr han sig inte heller om eftersom han menar att det vore ett sätt att låta terroristerna segra.

– Om vi låter det som händer skapa och öka klyftor mellan oss så dansar vi efter deras pipa - ska vi verkligen göra det - jag tycker inte det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".