EU enigt om skärpt gränskontroll

2:09 min

EU-länderna har idag enats om flera steg för att skärpa bevakningen av unionens yttre gränser. Inrikesminister Anders Ygeman är nöjd med att Sverige fick in skrivningar om kontroller av så kallade biometriska data, som fingeravtryck, i passen.

Enligt Anders Ygeman ska EU bättre kunna garantera att den som passerar en EU-gräns inte använder ett stulet eller förkommet pass. Biometriska data ska garantera att passet faktiskt tillhör den person som använder det.

– Vi kommer åt det problem vi har haft med "look alike-pass", det vill säga att du lånar, hyr eller köper någons pass som har ett utseende som överensstämmer med ditt och därmed kan vara svårt att särskilja från den verkliga användaren.

Det är förra veckans Parisattacker som är orsaken till dagens extrainkallade inrikesministermöte här i Bryssel.

Vid flera av EU:s yttre gränspassager saknas idag utrustning för att kolla passens äkthet och de så kallade biometriska data. Nu lovar medlemsländerna att skyndsamt skärpa gränskontrollerna.

Det planläggs för en förändring i passunionen Schengens gränskod. Tanken är att även EU-medborgare ska utsättas för systematiska kontroller vid unionens yttre gränser.

Målet är, inte minst, att upptäcka om misstänkta terrorister försöker ta sig in i EU. Totalt beräknas runt 5 000 europeiska medborgare ha begett sig till Syrien och Irak för att strida för terrororganisationer som IS.

EU:s inrikesministrar välkomnar idag också det färska förslaget till skärpta vapenlagar.

Anders Ygeman vill försöka lugna de svenska jägare som är oroliga för att en ny lag ska göra att de förlorar licensen till sina semiautomatiska jaktvapen. Enligt Ygeman är vapnen idag förbjudna i de flesta EU-länder.

– Det är två länder som har undantag; Sverige och Finland. Vår grundinställning är att Sverige och Finland ska kunna ha kvar det undantaget.
– Men det är klart att det inte är den lättaste diskussionen att ta i EU-kretsen i den tid och den situation vi nu är i.

Men hur bedömer du risken, eller chansen, att svenska jägare inte längre får ha sina vapen?

– Det finne en risk, men vi ska naturligtvis göra vad vi kan för att vi ska kunna fortsätta med det undantag vi har idag, säger Anders Ygeman.