Foto: HABIBOU KOUYATE/AFP
Maliska trupper utanför Radisson hotell i Bamako.

Minst 27 döda efter terrorattacken i Bamako

1:57 min

Malis huvudstad Bamako drabbades idag av en terrorattack då ett hundratal människor hölls som gisslan efter att ett tiotal beväpnade män tagit sig in på lyxhotellet Radisson på morgonen. Minst 27 människor ska ha dödats innan säkerhetsstyrkor kunde storma och säkra hotellet under eftermiddagen.

En vecka efter terrorattacken i Paris var det så Bamakos tur att drabbas av en större islamistisk terrorattack.

Tidigt på morgonen lyckades ett tiotal beväpnade män ta sig in på det femstjärniga hotellet med en bil som hade diplomatskyltar. Angriparna sköt sig in i lobbyn och tog sig sedan vidare in i byggnaden, våning för våning. Det här är ett uppskattat hotell bland diplomater, FN-folk och västerlänningar.

Säkerhetsstyrkor och soldater la snabbt en ring runt byggnaden, samtidigt som en del hotellgäster lyckades ta sig ut. Som mest hölls omkring 140 gäster och 30 i personal som gisslan i hotellet.

Vittnen talar om att angriparna skrek "Allahu akbar", Gud är större, när de stormade fram. Ett flertal personer i gisslan släpptes sedan de lyckats recitera delar av koranen. Många andra gömde sig på sina rum och en del tog skydd ute på balkongerna.

Maliska säkerhetsstyrkor sattes relativt snabbt in i ett stormingsaktion av byggnaden, med hjälp av amerikanska och franska specialstyrkor. Statlig TV visade dramatiska bilder på människor som flydde och soldater som tagit sig in i lobbyn.

Under eftermiddagen kom så beskedet ett antal kroppar hittats i hotellet, och att terroristerna tagit sig upp på taket. Slutligen kom beskedet att gisslandramat var över.

Det är ännu oklart exakt hur många angriparna var och hur många av dem som dödades. Den jihadistiska gruppen Al-Mourabitoun, "väktarna", har tagit på sig attacken, enligt obekräftade uppgifter.

Al-Mourabitoun leds av den ökände algeriske terroristen Mokhtar Belmokhtar, som sedan tidigare sagt sig ligga bakom terrorattacken mot en gasanläggning i In Amenas i Algeriet 2013 då 40 människor dödades. Den sägs också ligga bakom en attack i augusti mot ett hotell i centrala Mali där 17 personer dödades i ett 24-timmar långt gisslandrama.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista