Soldater patrullerar i Bryssel. Foto: Geert Van den Wijngaert / AP / TT Bild.
1 av 4
Soldater blandar sig med turister i centrala Bryssel. Foto: Geert Van den Wijngaert / AP / TT Bild.
Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio
2 av 4
Vår korrespondent Jan Andersson är på plats i Bryssel. Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio
Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio
3 av 4
Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio
Flera affärer och shoppingcenter i Bryssel är stängda eller stänger tidigare. Samtidigt genomförs id-kontroller på flygplatsen och vissa tågstationer. Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio
4 av 4
Flera affärer och shoppingcenter i Bryssel är stängda eller stänger tidigare. Samtidigt genomförs id-kontroller på flygplatsen och vissa tågstationer. Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio

Högsta beredskap i Bryssel

Ekots Jan Andersson om polisnärvaron
2:34 min

Belgien höjer terrorberedskapen i Bryssel till högsta möjliga nivå. Samtidigt kommer uppgifter om att polis hittat sprängmedel vid tillslag.

Belgiens premiärminister Charles Michel säger att man fått information om risk för ett attentat liknande det i Paris. Belgiens nationella kriscentrum, Ocam, meddelar att det handlar om ett allvarligt hot för Brysselregionen.

– Vi pratar om ett hot där flera individer med vapen och sprängmedel kan iscensätta en attack, möjligtvis på flera platser samtidigt, säger Michel enligt AP.

Myndigheterna har bland annat beslutat att stänga ner tunnelbanan och uppmanar människor att undvika folksamlingar med hänvisning till ett ”allvarligt och överhängande” hot, rapporterar nyhetsbyrån AP. Större sportevenemang och konserter som var planerade inför helgen har ställts in.

Sveriges Radios korrespondent Jan Andersson är på plats i Bryssel.

– Det är lugnare på gator och vägar i Bryssel och vi har fått besked om att kollektivtrafiken, främst tunnelbanan, håller stängt, säger han.

Svenska UD uppmanar svenskar på plats att följa råd från lokala myndigheter.

– Men det är ingen avrådan från att resa dit, säger Miriam Mannbro på svenska UD:s presstjänst till TT.

Under dagen har det kommit uppgifter, främst i belgiska medier, att polis slagit till mot flera platser i stadsdelen Molenbeek och hittat kemikalier och sprängmedel. Det är i nuläget oklart om detta hänger samman med den höjda säkerhetsnivån.

Enligt ABC news, som varit i kontakt med två vänner till en av de huvudmisstänkta för attackerna i Paris, Salah Abdeslam, befinner sig Abdeslam i Bryssel. Han ska via Skype ha bett om hjälp med att ta sig till Syrien.

De senaste dagarna har tre personer anhållits av belgiska åklagare för delaktighet i Parisdåden för en vecka sedan, då 130 personer dödades.

En belgisk medborgare har även gripits i staden Antalya i Turkiet, uppger Reuters. Mannen är misstänkt för att ha rekognoserat målen för IS attacker i Paris. Två personer från Syrien greps vid en motorväg i närheten, enligt Dogan för att hjälpa mannen över gränsen.

Belgiens huvudstad har stått i centrum för utredningen av Parisattentaten sedan det framkommit att två av självmordsbombarna bodde där. UD uppskattar att det finns 5 000—6 000 svenskar i Bryssel.

Senast någon del av landet var satt under den högsta terrorberedskapen var i maj 2014, då judiska skolor, synagogor och andra institutioner varnades, uppger Reuters. En beväpnad man dödade då fyra personer på ett judiskt museum i Bryssel.

Den förhöjda terrorberedskapen gäller enbart för Bryssel. För övriga Belgien ligger beredskapen kvar på nivå tre.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".