Landssorg och undantagstillstånd i Mali efter terrordåd

1:22 min

Minst nitton människor dödades i lyxhotellet i Bamako, Malis huvudstad då ett antal beväpnade män tog sig in på ett lyxhotell och höll över hundra som gisslan, vilket fördömts av omvärlden.

Malis president Ibrahim Boubacar Keita bekräftar nu dödstalet som har varierat under det senaste dygnet, sju personer ska också ha skadats. Bland de dödade finns många utlänningar, bland annat Kina, Belgien och USA.

Men mycket är fortfarande oklart. Det talades länge om det skulle röra sig om ett tiotal beväpnade män som hade tagit sig in på det femstjärniga hotellet Radisson i går, en vecka efter terrorattackerna i Paris.

Nu verkar det mesta som att det bara rörde sig om två angripare. Bägge dödades när hotellet stormades av maliska säkerhetsstyrkor. Mali sörjer nu attacken och har infört undantagstillstånd i tio dagar. Attacken är ett bakslag för Frankrike som har en styrka på drygt 1000 soldater i landet, och FN som har en styrka på runt 12 000 man i Mali just för att säkra stabilitet och fred.

USA:s president Barack Obama sade att attacken återigen påminner om terrorismens gissel och att det här bara kommer att stärka vår beslutsamhet att bemöta den.

Den islamistiska grupperingen al-Mourabitoun, "väktarna", har tagit på sig attacken i Bamako. Den leds av den ökände algeriske terroristen Mokhtar Belmokhtar, och har tidigare tagit på sig attacken mot ett gasverk i Algeriet som dödade 40 människor, men också en hotellattack i centrala Mali i augusti då 17 personer dödades.