Tunnelbanan är stängd och militärer patrullerar i Bryssel efter terrorhot Foto: AFP
Tunnelbanan är stängd och militärer patrullerar i Bryssel efter terrorhot Foto: AFP

UD: Undvik större folksamlingar i Bryssel

"Uppmanar folk att följa rekommendationerna"
0:32 min

Svenska UD avråder inte svenskar från att resa till Bryssel efter att Belgien nu har höjt terrorberedskapen till högsta möjliga nivå. Men den som planerar att resa till Bryssel eller redan befinner sig där uppmanas att vara extra uppmärksam.

Miriam Mannbro jobbar vid UD:s presstjänst.

– Vi uppmanar människor att noga följa belgiska myndigheterna rekommendationer som går ut på att allmänheten ska undvika större folksamlingar i Bryssel-regionen och att man ska vara beredd på och underlätta säkerhetskontroller, säger hon.

Hur ska man tänka som svensk i Bryssel eller om man är på väg dit?

– Vi har ingen avrådan om att resa till Belgien, men vi uppmanar folk att följa rekommendationerna och vara uppmärksamma, säger Miriam Mannbro.

Svenska kyrkan i Bryssel planerade att arrangera en julmarknad i helgen, men den har man i dag tagit beslut att ställa in på grund av rekommendationen om att undvika större folksamlingar.

– Vi har också gått ut med information till våra församlingsmedlemmar om att kyrkan är öppen och att vi har beredskap här för dem som vill söka sig hit, säger Gudmund Erling, kyrkoherde på Svenska kyrkan i Bryssel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".