Varning för snö i södra Sverige

SMHI har utfärdat klass 1-varning för södra Götaland som ser ut att få både snö och blåst i helgen. För de i södra Sverige som inte bytt till vinterdäck är det med andra ord dags.

– Vi har ett område med regn och snö som under lördagseftermiddagen och kvällen rör sig in söderifrån vilket kan innebära besvärligt väglag, säger Sofia Söderberg vid SMHI:s pressjour.

Ska man hålla sig borta från vägarna?

– Man ska i alla fall ta det försiktigt. Vid syd- och ostkusten kommer nederbörden med regninslag men i de inre delarna kan det bli besvärligt.

Området där varningen är utfärdad sträcker sig från Skåne till Halland och Kalmar län. Det blir mellan 5 och 10 centimeter snö, störst mängd inåt landet, men lokalt kan det komma mer än så.

– Även i västra Skåne och de sydvästra delarna av Halland kan det nog komma en del snö, säger Sofia Söderberg.

Rusket kommer pågå under kvällen, natten och söndagen, innan området långsamt rör sig söderut igen och avtar. Dessutom blir det på sina håll blåsigt, främst längst ostkusten med vindar på upp till 13 sekundmeter.

Även i Västbottens län är en klass 1-varning utfärdad. Där blir det mellan 10 och 15 centimeter snö och tidvis frisk vind.