Terrormisstänkt förhörs i dag

"Förtegna om hur det går med utredningen"
1:41 min

Både Säkerhetspolisen och Riksheten för säkerhetsmål är i dag mycket förtegna om hur det går med utredningen mot den terrormisstänkte 22-årig.

22/11 2015: 22-åringen släpps - inte längre misstänkt

– Den misstänkta personen kommer att förhöras under dagen i närvaro av sin advokat, säger Karin Rosander, som är informationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

När sker det här första förhöret?

– Det vet inte jag, men det kommer att ske under dagen.

Hur lång tid tar ett sådant här förhör?

– Det beror alldeles på omständigheterna, det går inte att svara på.

Det var i torsdags kväll som 22-åringen, som varit anhållen i sin frånvaro sedan i tisdags, greps på ett asylboende i Boliden i Västerbotten.

Han är nu anhållen, skäligen misstänkt för förberedelse av terroristbrott. Senast i morgon klockan 12 måste vice chefsåklagare Hans Ihrman besluta om han ska begära den misstänkte häktad eller inte.

– Åklagaren vill inte gå in på några detaljer om vilka utredningsåtgärder som man vidtar, annat än det uppenbara förhöret med den misstänkte, säger Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rossander.

Den misstänkte 22-åringen har på sin Facebook-sida öppet angett att han befinner sig i Sverige - och i Boliden. Hans namn stod också på ytterdörren till boendet. Han är också registrerad som asylsökande hos Migrationsverket. Många frågar sig varför - om han nu planerade ett terrordåd?

Så här säger Säpos kommunikationschef Mark Vadasz om det.

– Jag kan förstå att de här frågorna ställs nu. Underrättelsearbetet är ju en omfattande pusselläggning med betydligt fler delar än en incheckning på en Facebooksida eller ett namn på en dörr. Säpo och polismyndigheten bedömde att den samlade informationen som myndigheterna hade då var trovärdig och vi agerade därefter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".