Folkpartiets partiledare Jan Björklund inleder partiets landsmöte i rIksdagshuset i Stockholm på fredagen. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Folkpartiets partiledare Jan Björklund inleder partiets landsmöte i rIksdagshuset i Stockholm på fredagen. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Björklund återvald som FP-ledare

"Jag är taggad och laddad"
2:26 min

Folkpartiets landsmöte har i dag med acklamation återvalt Jan Björklund som partiledare. Det fanns ingen utmanare och det var en enig valberedning som föreslog honom.

Det blev stående ovationer när Jan Björklund reste sig och tog emot en stor blombukett efter landsmötets rungande ja till att han ska fortsätta leda partiet.

– Jag är taggad och jag är laddad, sa han och passade direkt på att betona vikten av samarbete med den rödgröna regeringen.

I går öppnade Björklund för ett sånt samarbete med tillägget att det spelar mindre roll om hela alliansen är med. Det viktiga är att uppnå resultat.

Från talarstolen i dag motiverade han ställningstagande med att vi lever i en orolig omvärld och att det parlamentariska läget är instabilt.

– Vi har en situation där den sittande regeringen inte har majoritet, alliansen i opposition har inte majoritet i riksdagen. Ska man överhuvudtaget kunna ta beslut i riksdagen då måste man klara av att samarbeta där. Så att samtidigt som vi moderniserar och förnyar vårt parti så måste vi vara beredda att medverka att ta ansvar för Sverige i en svår situation, sa han.

Jan Björklund har varit partiledare i drygt åtta år och vill leda partiet även i valrörelsen 2018. Men han var nära nog uträknad efter fiaskot i valet förra året och de fortsatta dåliga opinionssiffror. Men valberedningen beskriver honom som en överlevare.

Ombudet Pär Löfstrand från Jämtland tycker att det är bra att partiet har en stabil ledare med erfarenhet.

– Att ändra politiken sitter för mig inte ihop med en person utan det handlar om vad man uttrycker, vilka idéer vi vill driva fram, säger Pär Löfstrand.

Annelie Luthman från Västernorrland säger så här om att behålla partiledaren samtidigt som partiet vill förnyas.

– Jan Björklund har bara under det gångna året visat tydligt att han har stor kompetens på många politikområden.

Tror du att han leder partiet inför valet 2018?

– Jag törs inte spekulera i det, men jag skulle anta det.

Vill du det?

– Ja, som det känns för närvarande, säger Annelie Luthman.

Landsmötet har hittills så gott som helt gått på partiledningens linje. I går godkändes förslaget till skattereform och alldeles nyss sa ombuden ja till att ha fria hyror vid nyproduktion. Under eftermiddagen kommer debatter och beslut som rör migration, integration och en eventuell fjärde pappamånad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".