En vecka efter attentaten: Fleure, Simone och Sandrine på ett café bara ett kvarter bort från där terroristerna slog till i Paris.  Ett sätt att göra motstånd, säger Sandrine. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
En vecka efter attentaten: Fleure, Simone och Sandrine på ett café bara ett kvarter bort från där terroristerna slog till i Paris. Ett sätt att göra motstånd, säger Sandrine. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.

Sandrine i Paris: Jag hör fortfarande skotten

Sandrine i Paris: Jag hör fortfarande skotten
2:00 min

I Frankrike hade en rad kulturpersonligheter uppmanat sina landsmän att befinna sig på restauranter och kaféer i går kväll just vid den tid när attentaten började för en vecka sen.

Sandrine tar ett glas rödvin med några väninnor på en bistro bara ett kvarter bort från en av restauranterna där terroristerna slog till på fredagkvällen för en vecka sen.

– Det blir ett sätt att göra motstånd att sitta här, säger hon. Vi glömmer inte det som hände, men ju mindre vi ändrar våra liv, desto mindre låter vi dem vinna, säger Sandrine, som ändå själv var alldeles i närheten när attackerna började.

Hon jobbar på en teater i kvarteret och satt instängd där tillsammans med publiken hela terrornatten innan attackerna var över.

– Jag hör fortfarande skotten från deras kalasjnikovs, och känner paniken när alla på gatan tog sig in i teatern för att komma undan, säger Sandrine.

De hade 400 teaterbesökare som väntade ute på trottoaren när skottlossningen började.

Nu har teatern öppnat igen efter en vecka i chock och bestörtning. Människorna som köar att komma in får sina väskor undersökta i entrén, men det är inga 400 personer som står i den korta lilla kön. Försäljningen av teaterbiljetter har gått ner med 75 procent.

”De ville släcka konsten att leva i Paris - broderskapet, kärleken, folksamlingen, blandningen på Paris uteserveringar”, skriver kulturkollektivet i sitt upprop för att få ut människor på gatan igen.

– De slog till mot mitt liv, mina kvarter, säger Sandrine som undrar när människor ska våga gå på teater igen.

– Men vi har turen att vi lever fortfarande. Vi är rädda men vi lever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".