Polis övervakar ankommande flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT.
Polis övervakar ankommande flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT.

Ekot erfar: Så ska regeringen lätta på asyltrycket

1:43 min

Inom ett par veckor räknar regeringen med att presentera nya åtgärder som ska minska antalet asylsökande till Sverige, erfar Ekot. Enligt uppgift övervägs att asylsökande i gruppen övriga skyddsbehövande inte längre ska ha rätt till uppehållstillstånd.

Migrationsverket gör nu bedömningen att antalet nya asylsökande har minskat efter att de tillfälliga gränskontrollerna infördes den 12 november. Men antalet asylsökande är fortfarande på en hög nivå, enligt myndighetens veckostatistik.

Migrationsminister Morgan Johansson har sagt att de 21 punkterna i den blocköverskridande migrationspolitiska överenskommelsen inte räcker, och har aviserat fler åtgärder.

Just nu diskuterar regeringspartierna en rad konkreta förslag som "kraftigt ska minska antalet asylsökande till Sverige för att klara av samhällsfunktionerna".

Man förbereder också förslag som ska förbättra mottagande och etablering. Bland annat har regeringen tagit kontakt med Lantbrukarnas riksförbund och bett om hjälp med att ordna boende och praktik åt nyanlända, enligt uppgift till Ekot.

Enligt vad Ekot erfar överväger Socialdemokraterna och Miljöpartiet att föreslå att utlänningslagen ändras så att asylsökande som tillhör gruppen "övriga skyddsbehövande" inte längre ska ha rätt till uppehållstillstånd.

Övriga skyddsbehövande är en kategori som enbart finns i svensk lagstiftning och saknar motsvarighet i internationella konventioner och EU-rätten. Det handlar om en mindre grupp av de asylsökande som i dag får uppehållstillstånd.

De borgerliga partierna har den senaste tiden presenterat en rad olika förslag på migrationsområdet. Regeringen avfärdar nu Kristdemokraternas omdebattade modell med så kallde transitzoner, nära svenska gränsen dit flyktingar ska föras för att registreras.

Tanken är att åtgärderna ska presenteras i närtid. Företrädare för oppositionen uppger för Ekot att de inte fått någon information om vilka åtgärder regeringen planerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista