Folkpartiets europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP). Foto: Henrik Montgomery/TT.
Folkpartiets europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP). Foto: Henrik Montgomery/TT.

FP splittrat om tillfälliga uppehållstillstånd

"Folkpartiet ska vara ett seriöst parti"
1:28 min

På Folkpartiets landsmöte i Stockholm debatterades under lördagen partiets hållning i migrations- och integrationsfrågor. En del ombud är emot att partiet ska medverka till att införa tillfälliga uppehållstillstånd, vilket ingår i migrationsöverenskommelsen med regeringen.

– Jag har letat med ljus och lykta utan att finna någon forskningsrapport som skulle visa att ett tillfälligt uppehållstillstånd skulle främja integration för någon, sa EU-parlamentarikern Cecilia Wikström från podiet.

– Vi hedrar inte migrationsöverenskommelsen bäst genom att låta den ligga som en hämsko över utvecklingen av vår egna politik. Att stå upp för vad vi tror på är inte bara något vi borde, det är vår förbannade plikt som liberaler, som politiker och som människor, sa ombudet Hanna Håkansson.

Flera i partistyrelsen gick upp och vädjade ombuden att hålla fast vid migrationsöverenskommelsen och acceptera de tillfälliga uppehållstillstånden. En av dem var migrationspolitiske talespersonen Fredrik Malm.

– Folkpartiet ska vara ett seriöst parti. Vi ska vara ett parti som tar ansvar för Sverige, som vilar på liberal grund, men som också förmår agera pragmatiskt när vårt land befinner sig i kris. Det vore synnerligen bekymmersamt om Folkpartiet uppfattas som ett parti som sviker ingångna avtal, sa Fredrik Malm.

Beslut om bland annat uppehållstillstånden tar landsmötet under kvällen. Tidigare i dag återvalde ombuden med acklamation Jan Björklund till Folkpartiledare. Det fanns ingen utmanare och det var en enig valberedning som föreslog honom.

– Jag är taggad och jag är laddad. Tack för förtroendet, sa Jan Björklund inför ett applåderande landsmöte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".