Många döda i skred i Burma

1:18 min

Minst 90 människor har omkommit och över 100 saknas efter ett jordskred i Burmas delstat Kachin, uppger myndigheterna till nyhetsbyråer. Jordskredet skedde i ett av de stora områdenaa där man bryter Jade.

De flesta dödsoffren tros vara människor som letar efter den värdefulla Jade-stenen i högar av dumpat restmaterial på branterna av de öppna gruvorna. Ett 300 meter brett område släppte och begravde allt i sin väg.

Flera hus ska också ha begravts och dödsiffran befaras stiga.

På helt nyligen släppta bilder och videor från organisationen Global Witness ser man hur hundratals människor näst intill slänger sig framför grävskoporna för att leta efter reststenar i massorna.

Jadeindustrin omsätter varje år upp emot 31 miljarder US-dollar, enligt Global Wittnes kartläggning och tio gånger mer än de officiella siffrorna. 31 miljarder det är lika mycket som halva Burmas BNP.

Enligt samma undersökning visar det sig att industrin kontrolleras av drogkarteller och företag med kopplingar till landets militärelit och dess förre diktator Than Schwes företag.

Produktionen har intensifierats det senaste året, vilket många tolkat det som att militären ville hinna få ut så mycket som möjligt innan det nyss genomförda parlamentsvalet. Ett val som Aung San Suu Kyis parti NLD vann stort.