Höga amerikanska militärer anklagas för lögner om IS

2:51 min

I USA växer frågorna kring det amerikanska försvarets militärkommandot, "Central Commands", rapporter om kampen mot den så kallade Islamiska Staten, IS.

Efter anklagelser om att Centcoms befälhavare skönmålat USA:s insatser mot IS har försvarshögkvarteret Pentagon inlett en internutredning om vilken bild militärkommandot egentligen förmedlar, både till president Obama och det amerikanska folket.

– Jag tror inte att IS har blivit starkare, och vad jag vet är att vi har lyckats med vårt primära mål, att få dem under kontroll, sa USA:s president dagen före de attentat i Frankrikes huvudstad Paris som krävde 130 dödsoffer, sa president Obama förra torsdagen i en intervju med tevekanalen ABC.

Obama hade naturligtvis då ingen aning om att terroristerna redan nästa dag i Paris skulle iscensätta några av de värsta attackerna Europa upplevt.

Efter Paris har bedömningen Obama gjorde förts fram som förödande bevis för att USA:s president verkligen inte har någon som helst aning om IS egentliga kapacitet.

Och det stärker i sin tur misstankarna om att USA:s försvarskommando, Central Command, eller Centcom, förser presidenten med falska uppgifter som leder Vita huset till helt felaktiga slutsatser och beslut.

Grunden för misstankarna kommer inifrån Centcom, där militäranalytiker i samtal med tidningen New York Times anklagar sina chefer för att systematiskt försköna analytikernas rapporter från fältet, så att USA:s och andras militära operationer mot IS framstår som betydligt mer framgångsrika än vad de faktiskt är.

Ett talande exempel ska vara en hemligstämplad rapport där Centcoms analytiker i fjol beskrev hur den USA-understödda irakiska armén, efter förnedrande nederlag, tvingades tillbaka när IS intog en rad städer i Irak.

Centcoms befälhavare ska då ha strukit och skrivit om så att det framstod som att irakierna bara omgrupperat sina styrkor. Inte ett ord om att de i själva verket på ett förkrossande vis besegrats av IS.  

För några månader sedan anmälde analytikerna saken till den myndighet som granskar Centcom, och försvarshögkvarteret Pentagon började då utreda sin egen militära kommandocentral.

Nyligen beslagtog Pentagonutredarna flera av Centcoms datorer för att försöka återskapa stora mängder dokument som ska ha raderats av Centcom-cheferna.

För att försöka kartlägga exakt vem som ändrat i rapporterna, och exakt hur, jämför utredarna nu också Centcoms uppgifter med CIA:s och andra underrättelsetjänsters intryck av det som sker i Irak och Syrien.

Utredningen skulle först enligt Pentagon ta några veckor, men har nu vuxit rejält och beräknas pågå i flera månader.

De mycket allvarliga anklagelserna mot Centcom är förstås politiskt sprängstoff här i USA, där meningarna om vilka insatser som krävs mot IS är mycket delade.

På tur efter Pentagon står flera kongressutskott, där framförallt Obamas politiska motståndare republikanerna nu också vill gå till botten med vilket underlag Vita Huset egentligen hittills haft, och har, för sina beslut om strategin mot IS.

President Obama har ju hittills motsatt sig att skicka trupper till Irak och Syrien, medan många republikaner, och även några demokrater, anser att amerikanska soldater på marken är enda sättet att sätta stopp för terroristerna.