Terrordådet i Paris

Jakten efter misstänkta terrorister fortsätter i Frankrike och Belgien

1:16 min

I Bryssel är säkerhetsnivån på allra högsta nivå för andra dagen i rad, medan polis söker efter personer som misstänks förbereda nya terrorattentat. Bland de som eftersöks finns också Salah Abdelsalam som tros ha flytt till Belgien direkt efter attackerna i Paris.

- Salah var extremt nervös och kan ha varit på väg att spränga sig själv, berättar Carine Coquelet som är advokat till en av Salahs vänner, en av de två unga män som åkt till Paris för att hämta hem Abdelsalam till Belgien, direkt efter Paris-attenateten.

Båda sitter anhållna i Belgien, och hävdar att de hämtade honom som en tjänst till en vän, utan att veta att Abdelsamam kan ha varit inblandad i Paris-dåden.

Två hotellrum och två av de bilar som användes vid attentaten hyrdes i hans namn, men just nu vet inte fransk polis exakt vilken roll han hade medans attackerna. Han hade inga vapen när hans vänner körde honom hem till Belgien, enligt vännerna, men en av dem tror att kan ha gömt en sprängladdning under kläderna, säger advokaten som intervjuas i fransk TV.

Enligt amerikanska ABC-news ska Abdelsalam ha prata via Skype med andra vänner senare i veckan, och sagt att han var mycket illa ute och ville ta sig till Syrien.

Det är oklart huruvida han nu ingår i de belgiska misstankarna om nya attentat, men enligt Belgiens premiärminister Charles Michel finns det ett stort hot om attacker i Bryssel på samma vis som skedde i Paris.