Stängd tunnelbanenedgång. Pansarvagn utanför det gamla börshuset i Bryssel. Soldat på shoppinggata i Bryssel.
Tunnelbana står still och många kaféer och kiosker är stängda i dag. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Terroristjakt i tomt och ödsligt Bryssel

Myndigheter förtegna om hur många som söks
1:49 min

I Bryssel kommer tunnelbanetrafiken att vara nere hela dagen efter beskedet som kom natten till igår om att hotnivån höjts till den till högsta möjliga för den belgiska huvudstaden.

Samtidigt pågår ett omfattande arbete för att få tag på misstänkta personer som anses förbereda terrordåd i Bryssel.

Det var en mycket tyst huvudstad som Bryssel vaknade upp till den här söndagsmorgonen. Betydligt mindre trafik, jämfört med normalt, ingen tunnelbana även om spårvagnar och bussar går, om än med färre avgångar, många kaféer och kiosker är stängda och kommer så att vara åtminstone till nu i eftermiddag.

Åtskilliga idrotts-, kultur och nöjesevenemang har ställts in och det rör sig betydligt färre människor ute på stan den här dagen. Överhuvudtaget är det många poliser och militärer i centrala Bryssel i dag.

Polisen kontrollerar också identitetshandlingar på alla resenärer som ska åka tåg, både inom Belgien och med snabbtågen till bland annat Paris och London.

Trots att den högsta hotnivån bara gäller Bryssel och inte övriga Belgien så har ändå en rad evenemang ställts in på andra håll i Belgien, bland annat i Charleroi där polisen uppmanade arrangörerna att stänga den vanliga söndagsmarknaden.

Alla här väntar på besked som väntas komma under eftermiddagen från Belgiens nationella kriscentrum om den högsta terrorberedskapen ska finnas kvar eller dras ned, åtminstone en nivå.

Men allt hänger på hur det gått med underrättelse- och säkerhetstjänstens arbete tillsammans med den federala och kommunernas polismyndigheter. Är terrorhotet undanröjt, är den stora frågan.

Myndigheterna är dock väldigt förtegna om hur många personer som man söker efter. Det förekommer obekräftade uppgifter i belgiska och franska medier om att det skulle handla om alltifrån två till tolv misstänkta personer.

En av dem ska vara den internationellt efterlyste Salah Abdeslam som misstänks för att ha deltagit i terrorattentaten i Paris förra fredagen.

En advokat till en person som uppges ha skjutsat honom från Paris till Bryssel efter terrordåden, har sagt i olika intervjuer att Abdeslam ska ha blivit körd till just Bryssel.

Vid någon razzia under helgen ska både vapen, ammunition, sprängmedel och även kemikalier ha påträffats, också dom uppgifterna är inte helt officiellt bekräftade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".