Närbild på sammanbiten Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto Markus Schreiber/AP/TT

Tio år vid makten för Merkel

Väljare: Hon har gått för långt
2:42 min

I dag är det precis tio år sedan Angela Merkel tillträdde som förbundskansler i Tyskland. Två gånger har hon blivit omvald och är nu den bland hennes europeiska kollegor som har suttit längst på sin post. Under hösten har hon blivit allt hårdare kritiserad för flyktingpolitiken, både av sina regeringskollegor och trogna väljare.

– Egentligen tycker jag väldigt bra om förbundskanslern, men nu har hon gått för långt, säger föräldralediga Sabine Schelsky, som tidigare alltid har röstat på Merkel men inte kommer att göra det i fortsättningen.

Det har kommit alldeles för många människor på kort tid utan någon plan eller kontroll, säger hon och sällar sig till den växande opinion som inte låter sig övertygas av Merkels numer bevingade ord: Wir schaffen das - Vi klarar det.

Under Merkels tio år på kanslerposten har kritiken oftare riktat in sig på hennes avvaktande hållning, att hon snarare reagerade än regerade. Men i ett par frågor har hon tydligt klivit fram i täten. Det var det kontroversiella beslutet att avveckla kärnkraften, strax efter olyckan i japanska Fukushima, och nu i flyktingfrågan.

Efter allt hårdare kritik, också inom regeringen, försvarade hon nyligen sin hållning i ett för henne ovanligt tydligt tv-framträdande.

– Jag kämpar och tänker håller fast vid min plan att bekämpa flyktorsakerna och parallellt skapa säkra och legala vägar till Europa, sa Angela Merkel.

Hittills har Merkel alltid rest sig och stått ännu stadigare efter att det har blåst snålt kring henne, som det har gjort med besked under eurokrisen.

Fram till i somras kunde hon rida på en växande sympativåg och har länge varit betydligt populärare än hennes parti, Kristdemokraterna CDU. Därmed har det också varit svårt för en potentiell efterträdare att kliva fram ur hennes skugga.

Hon vägrar konsekvent att svara på frågan om hon ska ställa upp i nästa val om två år, men efter ett decennium som förbundskansler, då Tyskland har vuxit in i rollen som självklar ledare i Europa och efterfrågad aktör på den globala scenen, tycks hon varken trött eller uppgiven.

Med växande stöd för högerpopulistiska krafter också i Tyskland är frågan hur hon hanterar en möjlig förändring av det politiska landskapet på hemmaplan. Opinionssiffrorna har visserligen sjunkit men från en hög nivå. Än så länge är stödet för Merkel starkt.

– Merkel är bra för Tyskland, säger Mehmet Abdu Ali som driver en kebabrestaurang och lever i Berlin sen över tio år. När hans stamkund, Thomas Hildebrand, kommer in på restaurangen blir det genast en livlig diskussion på höstens heta tema: flyktingfrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".