IS har drivits ut - irakiska Sinjar i ruiner

1:46 min

Yazidiska och kurdiska styrkor har nyligen återtagit staden Sinjar i nordvästligaste Irak från terroristgruppen IS. Förra sommaren stormade IS byar och städer i området, tusentals yazidiska kvinnor och män tillfångatogs eller dödades.

Nu har IS drivits ut från området, men staden Sinjar ligger i ruiner, vår korrespondent Katja Magnusson har besökt staden

– Den där förstörelsen är från flygbombningar, men skotthålen du ser där är våra, säger Destinah i bilen genom ett helt söndertrasat Sinjar, eller Shingal som staden kallas på kurdiska.

Bredvid på sätet står hennes automatvapen, hon ingår i den kurdiska PKK-gerillan, som tillsammans med Peshmergastyrkor och yazidiska stridande drivit ut IS härifrån.

Staden är svår att känna igen till och med för sina egna invånare, flygattackerna från USA och dess allierade har förvandlat husen till smulor av betong, på väggarna som finns kvar syns spåren av IS, deras svartvita flagga och slagord som "Gud är större".

En Peshmergasoldat säger att han får huvudvärk av stanken då han går förbi kroppen av en IS-krigare som fortfarande ligger på marken bland rasmassorna.

Här begicks nästan ofattbara grymheter mot den yazidiska minoriteten, då IS i augusti förra året tog kontroll över staden och byarna runtomkring togs tusentals yazidiska kvinnor till fånga, de såldes som sexslavar. Andra dödades och deras ben har hittats i en massgrav utanför staden.

Tolhildan bytte namn, och tog till vapen, nu ingår hon i de yazidiska styrkorna och hennes nya namn betyder hämnd. Egentligen ville hon inte kriga, men kvinnornas och barnens öde förföljde henne.

– Under striderna kunde jag höra dessa barn och mödrars röster som ropade på hjälp att vi skulle komma och befria dem, att vi skulle hämnas, det motiverade mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista