Youtube som vapen mot extremism

1:33 min

För att möta propaganda från terrorgruppen IS finns det på olika håll i landet planer på att få ungdomar att göra filmer med budskap om tolerans, som ska spridas i sociala medier. 

I Eskilstuna säger imamen Abd Al Haqq Kielan att han vill ha en liten propagandaapparat för att möta IS omfattande propaganda.

Den senaste tiden har det förekommit uppgifter om radikalisering av muslimska unga i Eskilstuna. Enligt Abd Al Haqq Kielan, imam i islamiska församling förekommer det också rekrytering till våldsbejakande grupper i staden.

Han menar att imamer har ett särskilt ansvar att motverka extremism och har därför startat det så kallade Eskilstunainitiativet som är ett samarbete mellan olika islamiska församlingar i staden och kommunen.

Han har också tagit initiativ till ett brev där flera islamiska församlingar i Eskilstuna tar avstånd från extremism och de fördömer särskilt terrorism i religionens namn. I brevet skriver de att de vill verka för tolerans och ömsesidig respekt.

Inom ramen för Eskilstunainitiativet finns också ett ungdomsprojekt där unga ska utbildas i att med islamiska argument bemöta propaganda som sprids i sociala medier för till exempel terrorgruppen IS.

– De har en enorm propagandaapparat, vi vill ha en liten propagandaapparat, säger han.

Med start redan i veckan vill han få ungdomar att lära sig hur man gör ett snyggt Youtubeklipp med ett bra budskap. För sådana budskap behövs, menar Abd Al Haqq Kielan, som ofta stöter på extremism i sin vardag.

– Så sent som häromveckan träffade jag en kille som velat åka till IS och strida i Syrien och Irak. Hans mamma sa till honom att hon behövde honom hemma och det är viktigt inom islam vad föräldrarna och särskilt mamman tycker. Så länge som ungdomarna inte är helt hjärntvättade lyssnar man på vad hon säger, säger han.