Salah Abdeslams bror vädjan: Överlämna dig

2:06 min

Salah Abdeslam är Europas mest eftersökte man. 26-åringen jagas efter terrorattackerna i Paris och hans bror vädjar nu till honom att överlämna sig själv till polisen.

– Vi vill hellre se honom i fängelse än på kyrkogården, inte minst för att ge oss svar på alla frågor, både vår familjs och alla offrens familjer, säger Salah Abdeslams bror till belgiska kanalen RTBF.

Brodern som bor i Bryssel är inte misstänkt, men en tredje bror var en av självmordsbombarna vid Paris-attentaten. Familjen misstänkte aldrig någonting, bröderna hade sagt att de skulle åka på skidresa, enligt brodern som intervjuas i dag.

I dag är den 26-åriga belgaren Salah Abdeslam den enda kända överlevaren bland de direkt inblandade i Paris-attentaten: eftersökt och farlig, står det på efterlysningsbilden från den franska polisen.

– Salah var extremt nervös och kan ha varit på väg att spränga sig själv, berättar Carine Coquelet som är advokat till en av de två unga män som åkte till Paris för att hämta hem Abdeslam morgonen efter attackerna.

Det var vid den bilfärden som han stoppades av fransk polis tre gånger, enligt advokaten, utan att polisen misstänkte något utan lät bilen köra vidare efter id-kontroll.

De två vännerna sitter nu anhållna i Belgien och hävdar att de hämtade Abdeslam som en tjänst till en kompis, utan att veta vad han misstänktes för. Två hotellrum och två av de bilar som användes vid Paris-attentaten hyrdes i Abdeslams namn, men just nu vet inte fransk polis exakt vilken roll han hade medan attackerna pågick.

Abdeslam hade inga vapen när han fick skjuts hem till Belgien, enligt vännerna, men en av dem tror att han kan ha gömt en sprängladdning under kläderna, säger advokaten i fransk tv.

Enligt amerikanska ABC-news ska Abdeslam ha pratat via Skype med andra vänner senare i veckan och sagt att han var mycket illa ute och ville ta sig till Syrien.

Enligt de uppgifterna är han inte bara rädd för den belgiska polisen nu utan också för andra IS-anhängare som skulle vara missnöjda med hans insats under Paris-attentaten.