Fortsatt högsta risknivån i Bryssel

1:10 min

I Belgien beslutade det nationella säkerhetsrådet nu ikväll att ha kvar den högsta risknivån för huvudstaden Bryssel när det gäller terrorhot.

Premiärminister Charles Michel förklarade bland annat att den högsta nivån, nivå fyra, ska vara kvar för Bryssel och att hotet därmed betecknas som allvarligt och överhängande.

Det här innebär bland annat att alla skolor kommer att vara stängda i Bryssel i morgon. Totalt handlar om 430 skolor som nu väntas hållas stängt med 10 000-tals elever som alltså får stanna hemma.

Dessutom kommer Brussels tunnelbanesystem, som varit stängd under hela helgen, att vara fortsätt stängt även i morgon.

Enligt premiärminister Charles Michel är det helt enkelt en exceptionell situation i Bryssel. Enligt det nationella säkerhetsrådet så fruktar man liknande attacker på olika platser med många människor, precis det som skedde i Paris förra fredagen.

Genom beslutet så hoppas man också minska trycket mot polisen att bevaka och skydda till exempel skolor, och därmed så frigörs också resurser till den stora polisinsatsen med flera tusen poliser och personer från säkerhets- och underrättelsetjänsterna, där flera personer söks på rad platser i Bryssel.

Beskedet nu ikväll var också att den näst högsta risknivån, fortsätter att gälla för resten av Belgien.