Stor polisinsats i centrala Bryssel

1:52 min

Just nu pågår en polisoperation nära Grand Place i centrala Bryssel med dubbla kravallstaket. Ett stort område är avspärrat. Allmänheten uppmanas att inte berätta om vad som händer i och i närheten av det avspärrade området. 

Texten uppdateras...

Innanför avspärrningarna finns bland annat en polisstation och polisstationer har tidigare blivit hotade. Men det är ett stort område som är avspärrat.

Polisen i Bryssel skriver på Twitter att man uppmanar allmänheten att inte skriva om insatsen på sociala medier. Av den anledningen har tidningen Le Soir till synes avbrutit sin direktrapportering.

En person skriver på Twitter att han bor på ett hotell vid Grand Place och att gästerna blivit ombedda att inte lämna hotellet.

Politico.eu skriver att människor i området uppges ha uppmanats att hålla sig borta från sina fönster.

Tidigt under lördagsmorgonen kom beskedet att Bryssel höjer sin terrorberedskapsnivå till den högsta, nivå fyra.

På söndagen beslutade ansvariga myndigheter att förlänga det det högsta beredskapsläget, beredskapsläge fyra. Och i övriga Belgien är beredskapsläge tre utlyst.

Detta innebär utöver ökad polisiär och militär närvaro att tunnelbana och alla skolor kommer att vara stängda i Bryssel i morgon. Totalt handlar om 430 skolor 10 000-tals elever som alltså får stanna hemma.

EU har höjt sitt  beredskapsläge och EU-institutioner i Bryssel kommer att hålla stängt under måndagen.

Svenska UD uppmanar inte från resor till och från Bryssel, såhär säger Miriam Mannbro vid UD:s presstjänst.

– Vi uppmanar människor att noga följa belgiska myndigheterna rekommendationer som går ut på att allmänheten ska undvika större folksamlingar i Brysselregionen och att man ska vara beredd på och underlätta säkerhetskontroller, säger hon.

Belgiens premiärminister Charles Michel sa tidigare på kvällen att man fruktar en liknande attack som den i Paris. Därför kommer närvaron av militär och polis att förstärkas på Bryssels gator.

– Hotet betraktas som allvarligt och överhängande, sade Michel efter ett möte med landets säkerhetsråd.

Köpcentrum, affärer och kollektivtrafiken är potentiella mål för terrorister, enligt premiärministern.