Federala åklagaren Eric Van Der Sypt och polisinsatsen i belgien. Foto: TT.
Federala åklagaren Eric van der Sypt och polisinsatsen i Belgien. Foto: TT.

Salah Abdeslam inte bland de gripna

1:50 min

Natten mot måndagen genomfördes 22 olika räder i Bryssel och Charleroi. Totalt greps 16 personer, varav en skadades. Europas mest efterlyste man, Salah Abdeslam var inte bland de gripna.

Sent natten mot måndagen inleddes intensiva polisinsatser på flera håll i Belgien. 19 olika aktioner genomfördes i Bryssel, bland annat i områderna Molenbeek, Anderlecht, Woluwe-Saint-Lambert och Forest.

Ytterligare tre räder utfördes i industristaden Charleroi, söder om Bryssel.

Strax efter polisinsatserna avslutades höll den federala åklagaren Eric van der Sypt en pressträff inför en samlad mediekår. Inga följdfrågor tilläts.

Van der Sypt berättade då att 16 personer gripits i samband med räderna i Bryssel. Han berättade även att den huvudmisstänkte för terrordåden i Paris, Salah Abdeslam, inte gripits i samband med räderna.

En av personerna skadades när hen frontalkrockade med poliser som genomförde en räd mot en kiosk i Molenbeek, då polisen svarade med att avlossa två skott mot bilen. Chauffören, som skadades, greps därefter.

Van der Sypt ville inte uppge mer information än så om de 16 personer som greps i natt.

Inga vapen eller sprängämnen hittades under de 22 räder som genomfördes i Belgien natten till måndagen.

Den federala åklagarmyndigheten och polismyndigheten tackade även allmänheten och medierna för att ha samarbetat med myndigheterna om att inte prata om polisinsatsen på social medier.

Efter att polisinsatsen inleddes söndag kväll, vädjade belgiska myndigheter till allmänheten och medierna att inte prata om polisinsatsen på sociala medier.

Istället delade många belgare bilder på sina katter med hashtagen #BrusselsLockdown, för att visa sitt stöd för och samarbete med de belgiska myndigheterna.

Kattbilderna fortsatte att delas på sociala medier långt efter polisinsatsen och pressträffen avslutats. Trenden spred sig bortom Belgiens gränser, över hela världen. 

På söndag förlängdes den förhöjda terrorhotsnivån, som premiärministern Charles Michel höjde till den högsta nivån, 4, på lördag morgon.

UD uppmanar svenskar att undvika stora folksamlingar i Brysselregionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista