Ny misstänkt massgrav i Sinjar

2:17 min

Efter att kurdiska och yazidiska styrkor tvingat bort terroristgruppen IS från staden Sinjar i norra Irak har ytterligare en misstänkt massgrav upptäckts.

Staden är strategiskt viktig, eftersom den ligger på huvudvägen mellan IS-fästen som Mosul och Raqqa.

Då IS tog över Sinjar och byarna runtomkring fängslades tusentals från den yazidiska minoriteten, de togs som slavar eller dödades

Bakom ett gult avspärrningsband syns spåren av fasa, i en grop sydöst om staden Sinjar ligger kvarlevor av människor, och rester av vitt tyg från kläder som äldre yazidiska kvinnor brukar bära.

Kapten Ahmed från de kurdiska Peshmergastyrkorna berättar att vittnen sett hur äldre och yngre skildes åt här av IS.

– De uppmanades att konvertera till islam, säger han.

När IS tog över Sinjar i augusti 2014 tillfångatogs flera tusen kvinnor från den yazidiska minoriteten, kläder och andra lämningar i gropen tyder på att äldre kvinnor dödades, medan yngre togs som slavar.

– De såldes som boskap, säger kapten Ahmed.

Mer än 70 människor tros ha dödats och lämnats här. Det var efter att USAs president Barack Obama talat om möjligt folkmord på yazidier som amerikanskt stridsflyg inledde räder mot IS i Irak.

Sinjar eller Shingal som staden kallas på kurdiska har nu bombats sönder, när kurdiska och yazidiska styrkor gick till offensiv mot IS anföll USA och dess allierade från luften.

På de hus som klarat sig har någon skrivit shia, sunni eller yazidier, för att visa vem som är ägaren. Yazidiska Naif Rasho har återvänt för att se till sitt hus. När IS kom till staden möttes de av hans sunnimuslimske granne.

– Han dansade av glädje och välkomnade dem och höjde IS-flaggan, säger Naif, som tror att han aldrig kommer att kunna leva sida vid sida med sunnimuslimer igen.

– Jag litar inte på dem, jag kan inte lita på dem, de förrådde oss säger Raif Nasho.

Grannen har flytt, efter befrielsen har sunnimuslimers hus plundrats, flera yazidier talar om hämnd.

Men Naif Rasho vågar inte heller återvända, han skulle vilja att internationella styrkor beskyddade hans folk.

Bara några kilometer bort är yazidiska byar fortfarande under IS kontroll.