Storbritanniens premiärminister David Cameron och Frankrikes president Francois Hollande på väg till samtal i Paris. Foto: Michel Euler/AP
Storbritanniens premiärminister David Cameron och Frankrikes president Francois Hollande på väg till samtal i Paris. Foto: Michel Euler/AP

Cameron söker stöd för Syrienbombning

Premiärminister David Cameron vill inleda bombningar mot IS i Syrien och ska nu söka stöd för saken i parlamentet. Det framgick när Cameron träffade Frankrikes president Francois Hollande i Paris under måndagen.

David Cameron erbjuder också Frankrike att använda en brittisk flygbas i Cypern för aktioner mot IS i Syrien.

– Idag har jag erbjudit president Hollande att använda flygbasen RAF Akrotiri för det franska flygvapnet som är engagerat i operationer mot IS, sade Cameron efter mötet, uppger nyhetsbyrån AFPE.

Det blir andra gången som den brittiske premiärministern ska söka övertyga det brittiska parlamentet om bombräder mot IS i Syrien. Så sent som i början av november avskrev Cameron sådana planer, efter att ha stött på motstånd i utrikesutskottet.

Mötet mellan Cameron och Hollande skedde efter att den franske presidenten efterlyst en starkare internationell koalition i kampen mot IS.

Förutom samtal besökte de båda ledarna konserhuset Bataclan där 130 personer dödades och som blivit en symbol för attentaten i Paris.

Besöket i Bataclan var oannonserat och skedde mitt under enorma säkerhetspådrag i Paris och Bryssel.

Hollande ska under veckan resa till Moskva och Washington för att söka stöd för sitt krig mot IS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".