Filosfen Michel Onfray framför röd vägg. Arkivbild.
Foto: Dan Hansson / TT

Fransk filosof motsätter sig fortsatta bombningar

1:58 min

Den franska filosofen Michel Onfray tycker att Frankrike och väst borde sluta bomba, eftersom det bara kommer att leda till mer krig.

Samtidigt tredubblas Frankrikes kapacitet i kriget mot IS i Syrien.

Det franska hangarfartyget Charles de Gaulle väntas i dag måndag nå Östra Medelhavet. Den franska kapaciteten tredubblas. Målet är att slå till mot IS i Syrien, uppger Frankrikes regering.

Michel Onfray tycker däremot att Frankrike och väst borde sluta bomba.

– Om man tror att man kan svara krig med krig genom att bomba mera, leder det fram till ett hundraårigt krig, säger Michel Onfray.

Den franska filosofen har framfört sina åsikter både före och efter Paris-attentaten och senast i en ny intervju med franska BFMTV.

I en ny video från IS tar terrororganisationen ännu en gång på sig attackerna i Paris. I videon används även utdrag från Michel Onfrays uttalanden om att väst ska sluta bomba i propagerande i syfte.

Onfrays röst är en av få som hörs mot den franska regeringens politik i dag. I nya opinionsundersökningar stiger president Hollandes popularitet, och en överväldigande majoritet av fransmännen tycker enligt undersökningarna att regeringens åtgärder efter attentaten är bra.

Michel Onfray anklagas av sina kritiker för att spotta på de som mördades i Paris-attackerna, men Onfray menar att det enda bombningarna mot IS kommer att leda till är nya attentat.

– Bombningarna av IS kommer bara att hetsa de unga i den gömda skuggarmé som finns i våra förorter just nu och som väntar på en order från kalifatet för att gå ut på gatorna och massakrera våra medborgare, säger han.

Mer kraft borde istället läggas på diplomati menar han. Saudiarabien och Qatar är de makter i regionen som kan ha något inflytande på det som händer fortsätter han.

Att Michel Onfrays uttalanden nu används av IS propaganda-apparat viftas bort av filosofen själv - allt man säger kan politiseras av olika sidor.

– Som filosof är det mitt arbete att ge perspektiv på saker och ting. Jag uttalar mig i ett försök att rädda freden, hävdar Onfray.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista