Överåklagare Marianne Ny gåendes i korridor.
Marianne Ny är överåklagare. Foto: Roger Vikström / TT

Åklagarhandbok ska vässa kompetens kring sexualbrott

Åklagarhandbok sexualbrott
2:20 min

Sexualbrott mot barn på nätet ökar och brottsoffren blir allt yngre. Men åklagare saknar kompetens när det kommer till dessa komplicerade mål.

Därför ska åklagare nu få utbildning för att kunna förbättra sitt arbete med sexualbrott.

Marianne Ny är överåklagare vid utvecklingscentrum i Göteborg och leder arbetet med att stödja åklagare som arbetar med sexualbrottsmål.

– Att utreda sexualbrott som begåtts mot barn ställer höga krav på kompetens. Att utreda brott i IT-miljö ställer också höga krav på kompetens. Få åklagare har haft båda kompetenserna, antingen har man sysslat med det ena eller det andra. Vi försöker komma i kapp nu, säger Marianne Ny.

Utredningarna kring de fall där barn har utnyttjats sexuellt över nätet kan börja med en enda polisanmälan från ett barn. Efter att den misstänktes dator och telefon tagits i beslag kan det visa sig att hundratals barn är drabbade.

Arbetet kräver stort engagemang och det är ett fåtal åklagare som har erfarenhet från dessa komplicerade mål. Men enligt överåklagare Marianne Ny ska det inte krävas att åklagarna har ett specialintresse för att de ska kunna leda målet ända fram.

– Att utreda sexualbrott mot barn är nog det mest krävande man kan ägna sig åt. Det är åklagarmyndighetens uppfattning att man inte ska behöva brinna för att ta sådana här mål till fällande dom. Och det är egentligen det som vårt arbete handlar om, att alla åklagare som har sådana mål ska få stöd med hanteringen av dem.

Men sexualbrotten mot barn som skett via nätet innebär också stora svårigheter. Många av de utsatta barnen har svårt att berätta vad de har blivit utsatta för.

– I många fall är det så att barnen tycker att det är så svårt att tala om. De visar väldigt lite om vad som har hänt och då består bevisningen av det digitala materialet.

Åklagarmyndigheten har nu samlat de åklagare som har arbetat med sexualbrott mot barn. Deras samlade erfarenheter kan hjälpa åklagare att få metodstöd med hur man kommer rätt i härvorna. Som hur

Exempel på det är hur digitalt material ska hämtas från servrar utomlands och hur rättegångarna ska läggas upp på ett strategiskt sätt. Därigenom är det möjligt för domstolen att ta till sig det omfattande materialet.

– Jag hoppas att det ska bli genomgående hög kvalitet i alla utredningar. Att man tar till vara alla möjligheter att utreda brotten och att ingen anmälan läggs ner utan att man har prövat alla möjligheter. Jag hoppas också att det ska bli ett bra stöd för åklagarnas arbetsmiljö, säger Marianne Ny.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".