Belgien är fortfarande på helspänn

1:25 min

I Belgien har sammanlagt 21 personer gripits det senaste dygnet i en stor polisinsats. Sedan i lördags råder högsta möjliga beredskap för att förhindra terrorhandlingar i Bryssel. Senare idag väntas nytt beslut från det belgiska, nationella säkerhetsrådet om hotnivån ska vara kvar.

Det är på en rad olika adresser, framför allt här i Bryssel som polisen slagit till, både lokal och federal polis med hjälp av Belgiens säkerhets- och underrättelsetjänst. Även i Liège har polisen gjort tillslag och grep fem personer där idag.

Åklagarna förnekar så här långt att man hittat vapen, ammunition eller sprängmedel vid sina husrannsakningar. Däremot påträffades en större summa pengar, närmare bestämt 26.000 Euro, ungefär kvarts miljon svenska kronor.

För tredje dagen har det normalt höga storstadstempot här i Bryssel varit betydligt lugnare. Flera arbetsgivare har till exempel uppmanat sina anställda att arbeta hemifrån. I Bryssel har universiteten varit stängda precis som skolor och förskolor under hela dagen.

Detta gjorde att flera föräldrar fått vara hemma med sina barn idag. Ändå var det stundtals kaos i trafiken. Tunnelbanan är nämligen stängd och bussar och spårvagnar går mer sällan, jämfört med dom vanligt turlistorna och då återstod endast bilen för många.

Samtidigt hölls idag ett inplanerat utbildningsministermöte inom EU där både utbildningsminister Gustaf Fridolin och gymnasieminister Aida Hadzialic deltar.

Utbildningsmötet med EU:s medlemsländer ska bland annat handla om flyktingar och migranter i skolan men omgärdas av den förhöjda hotnivån mot Bryssel, den högsta som det nationella säkerhetsrådet beslutade om i lördags.

En något lägre nivå gäller för övriga delar av Belgien.

Men byggnaden där ministrarna träffas här i Bryssel har höjt sin säkerhet och jag fick visa både id-kort, pass och presskort innan jag släpptes in, förutom den vanliga genomsökningen av väskor och kläder.

Enligt regeringen är arbetet eller jakten efter personer som anses ha kopplingar eller till och med kan ha deltagit vid terrordåden i Paris för tio dagar sedan inte över.

Inrikesministern förklarade att man kan komma fortsätta i många timmar eller rentav dagar.

Än så länge ska dock inte den internationellt efterlyste Salah Abdeslam finns bland dom gripna. Det finns dock olika obekräftade uppgifter om att han ska ha setts i staden Liege mot den tyska gränsen så sent som i går kväll.