Foto: TT
Foto: TT

Polisen trappar ner arbetet efter terrorhot

Längre intervju: Rikspolischefen om beslutet och synen på terrorhot
8:09 min

Polisen betraktar inte längre arbetet efter det ökade terrorhotet som "en särskild händelse". Det innebär att färre poliser kommer jobba med  insatsen.

Sedan i onsdags förra veckan gick svensk polis in i en så kallad särskild händelse, bland annat med anledning av Parisattackerna och sökandet efter en då misstänkt 22-årig man från Irak.

Men vid lunchtid på måndagen hävdes detta.

Det säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, NOA till Ekot.

Han säger att polisen ska ha en fortsatt hög vaksamhet och beredning med anledning av den höga hotnivån för terrorism, men att polisen klarar det inom ramen för det ordinarie polisarbetet.

− Bedömningen är att polisen efter vissa anpassningar kan fortsätta bedriva det säkerhetshöjande och trygghetsskapande arbetet inom ramen för det ordinarie polisarbetet. Polisen fortsätter ha en förhöjd insatskapacitet med ökad vaksamhet och vid behov särskilda tillsyns- och bevakningsinsatser, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning.

Säpo har inte förändrat sin syn på terrorhotet i Sverige. Hotnivån är fortfarande en fyra på en femgradig skala.

Terrorexperten Magnus Ranstorp tror att den nivån inte kommer att sänkas.

– Det är fyra veckor kvar till jul, och det är mycket folk i omlopp. Jag tror att de vill ta det säkra före det osäkra nu när det är många synliga folkmassor ute. Det går inte att höja och sänka hotnivån som en jojo, säger han till TT.

Den höjda nivån ger också polisen mer resurser för bevakning, förklarar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".