Ett barn står framför UNHCR-tält.
Bilden är en genrebild. Foto: AFP

UNHCR varnar för akut läge på flyktvägen till Europa

2:08 min

Läget är akut längs flyktingvägen genom Europa, varnar flyktingorganet UNHCR för.

Kylan i kombination med att flera länder nu stoppar flyktingar vid sina gränser, skapar en ohållbar situation.

Kyla och gränskontroll får UNHCR att slå larm om en ohållbar situation för människor på flykt till Europa. Ett större omhändertagande behövs säger Fredrik Sperling som är presstalesman för UNHCR i Norden

– Det handlar inte bara om att undkomma kylan. Det behövs ett omhändertagande och det behövs platser att bo på. Kylan är ett akut problem och sedan får vi arbeta med att de ska kunna få söka asyl om de vill det.

Enligt UNHCR har hittills i år över 800 000 människor flytt till Europa. Av de som kommer via Medelhavet är mer än hälften från Syrien, en femtedel från Afghanistan och cirka sex procent från Irak. Men fler nationaliteter finns representerade och för dem har vägen från Grekland till de norra delarna av Europa försvårats.

Flertalet Balkanländer har nämligen begränsat vilka flyktingar som får passera deras gränser; däribland Makedonien, Kroatien och Serbien. De som sitter fast i ett så kallat ingenmansland vid mottagningsplatserna är personer från Iran, Tunisien, Pakistan, Somalia och många fler, säger Fredrik Sperling.

– Det finns en risk att det blir en kedjereaktion och att det byggs upp en propp. Plötsligt räcker inte mottagningsplatserna, tälten och uppvärmda hallarna till. Det är en dominoeffekt som kommer omedelbart om man gör så här.

Förutom Balkanländerna trycker Frankrike på för skärpta passkontroller inom Schengenområdet. Nederländernas inrikesminister har introducerat idén om ett mini-Schengen där inresande utanför Benelux-länderna, Tyskland och Österrike, ska behöva visa upp pass.

I USA har republikanerna presenterat en plan för att säkerhetsgranska flyktingar från Syrien. Den typen av arbete skulle omöjliggöra flyktingmottagandet enligt president Obama.

– Det följer inte de internationella lagar som finns att människor väljs ut för om man ska få söka asyl eller inte, enbart grundat på nationalitet. Alla människor har en rättighet att söka asyl oavsett vilket land du kommer ifrån, säger Fredrik Sperling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista