Soldater med vapen i centrala Bryssel. Foto: Virginia Mayo/AP
Soldater med vapen i centrala Bryssel. Foto: Virginia Mayo/AP

Ytterligare fem gripna i Belgien

En kall och stilla tystnad råder i Bryssel när jakten går vidare efter den terrormisstänkte Salah Abdeslam och hans eventuella kumpaner.

Ytterligare fem personer har gripits.

- Arbetet är inte över, betonar Belgiens inrikesminister Jan Jambon i belgisk tv i dag.

- Vi går vidare, vi fortsätter under de timmar och dagar som går. Jag kan inte ge några detaljer om utredningen och inte heller om i vilket område vi söker Salah Abdeslam, säger ministern.

Flera belgiska medier rapporterade i går kväll att en misstänkt person som skulle kunna vara den efterspanade Abdeslam setts i en bil i Liège-förorten Rocourt vid 19.30-tiden. Bilen försvann på motorvägen i riktning mot Tyskland innan den hann stoppas.

I ett uttalande från åklagarna i dag avförs dock bilen från utredningen.

"Bilen har identifierats. Ytterligare undersökningar har visat att det inte finns någon koppling till den pågående utredningen", heter det i uttalandet.

Samtidigt meddelas om fem nya gripanden vid sju tillslag i morse, dels i Bryssel, dels i Liège.

I Bryssel regerar en märklig stämning. Hotnivån ligger kvar på maxnivå, med soldater och välbeväpnad polis utplacerade runt om i centrum.

Samtliga dagis, skolor och universitet håller stängt och mängder av vanliga belgare har uppmanats av sina arbetsgivare att jobba hemifrån.

EU:s många institutioner är igång som vanligt, om än på halvfart på flera håll. Dagens utbildningsministermöte hålls dock som planerat.

– Det är självfallet smått oroligt, men jag är säker på att vi har högsta säkerhet här runt omkring, så jag känner mig lugn och trygg där vi befinner oss, säger gymnasieminister Aida Hadzialic (S) på väg in till mötet.

– Det är ju självklart att EU:s huvudstad måste fungera, också i ett sådant här läge. Det här är fruktansvärda hot som finns mot Europa och det är därför det är viktigt att säkerhetstjänsterna gör sitt arbete, fyller utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) i.

I går kväll grep belgisk polis 16 personer i 19 olika tillslag runt om i landet — främst i Bryssel, men också i industristaden Charleroi nära gränsen mot Frankrike.

I dag väntas besked om någon av de gripna kommer att häktas. Varken vapen eller sprängmedel hittades i någon av räderna, berättade det federala åklagarämbetets talesman Eric Van der Sypt på en presskonferens i natt.

Premiärminister Charles Michel sade i går kväll att man fruktar en liknande attack i Bryssel som den i Paris.

För resten av Belgien ligger hotnivån som tidigare på tre på den fyragradiga skalan.

- Hotet betraktas som allvarligt och överhängande, sade Michel efter ett möte med landets säkerhetsråd.

Premiärministern sade att köpcentrum, affärer och kollektivtrafiken är potentiella mål för terrorister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".