Boliden
Foto: Cliff Karlsson/ TT

Röster från Boliden efter frisläppandet av 22-åringen

1:58 min

I slutet av förra veckan blev det lilla västerbottniska gruvsamhället Boliden rikskänt då orten blev centrum i en dramatisk jakt på en misstänkt terrorist.

Nu dagen efter frisläppandet diskuteras saken bland invånarna där.

Den misstänkte terroristen är släppt fri från alla misstankar men bland flyktingar och invandrare i Boliden är det i dag det stora samtalsämnet och känslorna om det inträffade är blandade.

Utanför en lägenhet nedanför den som polisen slog till mot träffar jag Hussein. Som har blandade känslor om den stora polisinsatsen förra veckan:

– Det var lite jobbigt. Att de kunde peka ut den misstänkte mannen men han är ju inte misstänkt längre. Jag tycker de borde ha varit mer säkra, säger Hussein.

Han tycker däremot inte att det påverkar hans liv negativt.

– De har gjort sitt jobb och gjort det de måste göra.

Alldeles intill händelsernas centrum i slutet av förra veckan finns en liten pizzeria. Där träffar jag en av byns invånare, han heter också Hussein.

– Det är konstigt , det är helt konstigt.

Hussein anser att händelsen påverkar alla de som nyligen kommit till Sverige.

­– Jag tänker att det påverkar alla invandrare som nyligen kommit till Sverige. Om en person anklagas på det här sättet, kommer det till alla personer.

Mittemot den lägenhet som polisen slog till mot på torsdagskvällen bor Joseph. Han har inte så lång tid kvar i Sverige. Men han upplever det som hänt som mycket obehagligt.

– Jag var jävligt rädd. Vi kan inte leva bra här, säger Joseph.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista